Vogeleiland

Gemeente Deventer gaat zich bekommeren om het Vogeleiland

De gemeente Deventer gaat er zelf op toe zien dat het Vogeleiland in het Rijsterborgherpark behouden blijft. Het beheer en de exploitatie van het eilandje met dierenverblijven in het plantsoen in het centrum van Deventer wordt overgenomen van Stichting Vogeleiland. De stichting had moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen.
Het markante Vogeleiland in het Rijsterborgherpark kampt met problemen met name op het gebied van sociale veiligheid en beheer. Het eiland werkt als een magneet op zwervers en vandalen die daar 's avonds en 'nachts huishouden. Er zijn gesprekken gevoerd met Stichting Vogeleiland om tot een duurzame oplossing te komen.
De gemeentelijke overname van het Vogeleiland is een idee van burgemeester en wethouders dat nog goedkeuring van de gemeenteraad moet krijgen. Opvallend is dat het college van alle dieren op het eiland af wil. Wethouder Frits Rorink: "Wij willen een mooi opgeknapt eiland waar de stichting activiteiten kan organiseren en onze inwoners kunnen wandelen en een drankje drinken in het paviljoen. Veel Deventenaren zijn gehecht aan het eiland met de vogels. Het houden van vogels en dieren betekent echter forse professionele inzet en kosten. Wij kiezen daar dan weer niet voor."

Tijdelijke maatregelen

Eind vorig jaar heeft de gemeente al gezorgd voor tijdelijke maatregelen om de situatie te verbeteren. Zo zijn de dierenverblijven provisorisch opgeknapt, is verzorging van de dieren door de gemeente betaald en is extra op veiligheid gecontroleerd door team Handhaving.
Het Rijsterborgherpark werd na 1874 aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Springer en is sinds 1968 een rijksmonument. Na een periode van verval en sluiting is het Vogeleiland in 1992 gerenoveerd en weer opengesteld. Sindsdien beheert Stichting Vogeleiland het eiland met de dieren en vogels.

Kosten

Het voorstel is dat de gemeente de opstallen van Stichting Vogeleiland overneemt. De kooien worden afgebroken, er komen hekken om het eiland ’s nachts af te sluiten en het eiland wordt opnieuw opgeknapt. Het gaat hierbij om een investering van ruim 130.000 euro. Ook investeert de gemeente in het paviljoen dat daarna verhuurd kan worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.