nieuws

Vader klimaatmeisjes Deventer: "Onder schooltijd staken is het enige pressiemiddel dat ze hebben"

Voor de zevende keer op rij stonden de 'klimaatmeisjes' uit Olst vandaag in Deventer om te protesteren voor een ambitieuzer klimaatbeleid van de overheid. Voor het stadhuis stonden ze met bordjes met de tekst 'Boeit onze toekomst je iets?' en 'Klimaatakkoord is klimaatmoord'.
De actie is afgekeken van de 'klimaatspijbelaars' in Stockholm en Brussel. Daar protesteren al weken duizenden kinderen onder schooltijd voor een beter klimaatbeleid. In Deventer zijn het er een stuk minder, daar zijn ze met een man of negen.
Dit is hun enige manier
Paul Hendriksen
De dochter van Paul Hendriksen staat er elke week trouw bij. Hij staat achter de actie van zijn dochter. "Ik ben er trots op dat ze dit doet. Het feit dat ze bereid is om haar nek uit te steken en ervoor te staan waar haar hart van overloopt, vind ik erg belangrijk. Er moet alle ruimte zijn om daar uitdrukking aan te kunnen geven."

De enige manier

Daar denkt minister Arie Slob van onderwijs anders over. Hij vindt het niet kunnen dat kinderen onder schooltijd gaan staken, maar daar ligt volgens Hendriksen juist de kracht van de actie. "Deze minister zegt dat de leerplicht voorgaat, maar dit is het enige pressiemiddel dat de kinderen hebben. Het valt te negeren als ze op een vrije zaterdag ergens met hun bordjes gaan zitten. Dit onder schooltijd doen is hun enige middel. Ze kunnen helemaal niet staken, want ze zijn niet in loondienst en ze kunnen ook niet stemmen, dus dit is hun enige manier."
Hendriksen vindt dat de regering aan het werk moet en vooral naar de kinderen moet luisteren."De plek waar gespijbeld wordt is in Den Haag zelf, daar doet het kabinet op dit moment nog steeds te weinig om het tij te keren. Dat is precies de reden waarom de kinderen de straat opgaan."

Einde nog niet in zicht

Het is voor de zevende week dat de kinderen, elke vrijdag, voor het stadhuis in Deventer staan. "Ze staan daar met een stuk of negen mensen die ze ondersteunen", gaat Hendriksen verder. "Ze krijgen warme chocolademelk en koekjes. Vandaag kwam de wethouder ook nog even naar buiten om te zeggen dat hij het een goede actie vond. Dus alles bij elkaar hebben ze een goede ochtend gehad denk ik."
En dus is het einde van de actie nog niet in zicht. "Ze zijn heel vastberaden, dus ik denk dat ze net zolang doorgaan totdat ze de indruk hebben dat er naar hun geluisterd wordt. Nu worden ze vooral weggezet als spijbelaars in plaats van jonge mensen die zich zorgen maken over hun toekomst", besluit Hendriksen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.