Pakketbezorger speelde rol bij woningoverval op bejaarde vrouw in Haarle

Een 22-jarige pakketbezorger uit Den Bosch speelde een belangrijke rol in de overval op een 75-jarige vrouw in haar woning aan de Bathemerweg in Haarle. De Brabander vertelde bij een voorbereidende zitting voor de rechtbank in Almelo dat hij de overvallers tipte over het adres.

Het slachtoffer werd in de nacht van 6 augustus vorig jaar plots wakker toen er drie mannen in haar slaapkamer stonden die geld en sieraden eisten.


De politie kwam op het spoor van de pakketbezorger, omdat er na de overval met zijn telefoon gebeld werd met het slachtoffer. Het telefoontje was een poging om met een smoes achter de pincode van een buitgemaakte pas te komen.

Bekentenis

De jonge Brabander is de enige verdachte die in beeld is bij justitie. Hij ontkende tot nu toe elke betrokkenheid, maar kwam tijdens de zitting plots met een bekentenis. Volgens de man werd de overval gepleegd door drie 'jongens' die hij kent. Hun namen wil hij niet noemen. "Daar kan ik weinig over zeggen, ik wil niet achteraf met de gebakken peren komen te zitten, straks komen ze naar me toe", vertelde hij de rechters in Almelo.


De 'jongens' zouden volgens de verdachte 'foute vrienden' van hem zijn. Die wilden een inbraak plegen en hij tipte ze over het adres van de 75-jarige vrouw in Haarle. De woning van het slachtoffer was hem opgevallen toen hij daar een paar dagen voor de overval een pakket bezorgde. Tijdens het afleveren vertelde de bewoonster hem dat ze zat te wachten op het pakket omdat ze de volgende dag op vakantie zou gaan. "Ik heb ze toen gezegd, ik weet een huis waarvan de mensen op vakantie zijn."

Vrouw bleek toch thuis
Volgens de verdachte reed hij in de nacht van 6 augustus met zijn drie vrienden naar Haarle, waar hij hen afzette bij de woning aan de Bathmenerweg. Daar zouden de drie de woning binnen gegaan zijn, terwijl hij buiten op hen wachtte. "Ze kwamen uiteindelijk overstuur en boos terug, omdat er wel iemand thuis bleek te zijn", aldus de man. "Ik was ook zeer teleurgesteld dat er iemand thuis was, heb daarna ook internet  in gaten gehouden om te zien wat er gebeurd was."


"Dit lijkt wel heel erg op een trucje dat meneer probeert uit te halen", reageerde de officier van justitie op het verhaal van de jongeman. "Meneer heeft heel lang gezwegen en uiteindelijk iets gevonden dat hem vrij zou moeten pleiten. Waarschijnlijk heeft zijn advocaat hem ingefluisterd, je gaat hier niet mee weg komen en komt hij hier nu mee." Ze zegt een 'vieze smaak in de mond te krijgen' van het verhaal van de pakketbezorger. "Denk je dat die mevrouw nog rustig slaapt? Noem dan toch gewoon namen!" 

Wel degelijk overval en geen inbraak
Dat er alleen sprake was van een inbraak en de inbrekers overlopen waren door de bewoonster verwijst de officier naar het rijk der fabelen. "De jongens gingen de woning al binnen met gezichtsbedekking en ze liepen bewust de slaapkamer binnen. De bewoonster werd wakker, omdat ze met een zaklamp in haar ogen schenen en geld, geld riepen!" 


De advocaat van de Brabander vroeg de rechtbank om het voorarrest te beëindigen. Zijn cliënt zou thuis nodig zijn en nodig weer aan het werk moeten. "Meneer is nog steeds ZZP'er en de vraag is of hij nog mag terugkomen bij zijn opdrachtgever." Het verzoek werd afgewezen door de Almelose rechters.

De officier van justitie gaf aan te denken aan maatregelen als de man uiteindelijk weer aan het werk zou gaan als koerier. Welke werd niet duidelijk, maar het waarschuwen van eventuele opdrachtgevers dat de bezorger zijn werk gebruikt om inbraken te plannen ligt voor de hand.   

De zaak gaat binnen drie maanden verder. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
rechtszaak woningoverval Haarle Salland Nieuws
Deel dit artikel: