Politie had al week filmbeelden van verdachten Enschedese 'kwartetmoord'

De politie Oost-Nederland blijkt al een week voor de viervoudige moord in Enschede de beschikking te hebben gehad over videobeelden van de verdachten. Ook hun auto en kenteken zijn gefilmd.

door Jan Colijn en Tom Meerbeek

De gewraakte videobeelden zijn gemaakt toen de hoofdverdachten in de zogenoemde kwartetmoord, vader en zoon, in Hengelo een autohandelaar probeerden af te persen. De vader en zoon zijn daarbij gefilmd door beveiligingscamera’s in het havengebied van Hengelo.

Eerst meer bewijs verzamelen
Volgens bronnen rond het onderzoek is daarbij ook het kenteken van de donkergrijze Opel Meriva, waar vader en zoon in reden, duidelijk leesbaar gefilmd. Andere bronnen zeggen dat de politie de vader en zoon vervolgens bewust nog niet heeft aangehouden, omdat ze eerst meer bewijzen tegen hen wilde verzamelen.

De viervoudige liquidatie in een Enschedese growshop had plaats op 13 november. De afpersing van de Hengelose autohandelaar gebeurde bijna een week eerder, op 7 november. De autohandelaar werd daarbij bedreigd en mishandeld. Volgens bronnen was het bij die afpersing louter om geld te doen.

Redacteur Jan Colijn over de ontwikkelingen in de Enschedese kwartetmoord

Matchende kogels
Om de autohandelaar onder druk te zetten werd er meerdere keren geschoten. Dat gebeurde in het pand zelf. Daarvan zijn geen videobeelden gemaakt. Volgens bronnen omdat de beveiligingsapparatuur in het pand niet was aangesloten. Toen de kogels die werden gevonden in de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de viervoudige moord bleken te matchen met die van de afpersing, gingen bij de rechercheurs alle alarmbellen rinkelen.

Tekst gaat verder onder foto

Ook in de garage van het slachtoffer hing een camera, maar die was niet aangesloten (Foto: RTV Oost)
Ook in de garage van het slachtoffer hing een camera, maar die was niet aangesloten (Foto: RTV Oost)

Exclusieve auto's
In de Werfstraat waar de afpersing plaatshad, hangt het helemaal vol met beveiligingscamera’s, zo blijkt uit onderzoek door RTV Oost. Op de ingang van de garage van het slachtoffer – gespecialiseerd in exclusieve auto’s en stretched limo’s – staan twee camera’s gericht. Een derde camera is op de achteringang gericht. Ook bij de tegenoverliggende kozijnenhandel staan meerdere camera’s op de openbare weg gericht. Het slachtoffer van de afpersing heeft het bedrijfspand verlaten, het gebouw staat nu te huur.

Voor de ‘kwartetmoord’ zijn een 57-jarige vader en zijn twee zonen van 32 en 30 jaar aangehouden. Bij de afpersing waren volgens bronnen alleen de vader en zijn oudste zoon betrokken. De jongste, 30-jarige zoon, kwam pas later bij justitie in beeld toen het trio naar de Enschedese growshop ging.

Nog onderzoek naar motief
Volgens bronnen werkt het rechercheteam Litouwen, dat de viervoudige moord onderzoekt, in alle stilte nog volop aan het onderzoek. Er is weliswaar een hele waslijst aan technische bewijzen tegen de verdachten, maar de recherche speurt vooral nog naar het motief. Dat is extra lastig omdat de drie verdachten hierover in alle toonaarden zwijgen. Zoals gemeld ontkent de vader, ondanks alle bewijzen.

[

We krijgen hem er niet mee terug
familielid slachtoffer

Een familielid van een van de slachtoffers van de ‘kwartetmoord’ zegt het verhaal te kennen dat de verdachte vader en zoon zijn gefilmd. “We hebben dit gehoord van kennissen van het slachtoffer van de afpersing. Er zijn mensen die roepen dat de moord voorkomen had kunnen worden, maar zo willen wij helemaal niet denken. Alleen die gedachte al… Bovendien, we krijgen hem er niet mee terug.”

'Foute wietstekjes'

RTV Oost meldde eerder dat volgens bronnen uit de hennepwereld een van de slachtoffers van de viervoudige moord per ongeluk foute wietstekjes had geleverd aan de vader en zijn oudste zoon. Die liepen daardoor een financiële strop op van tienduizenden euro’s. Geld dat ze op een van de slachtoffers van de kwartetmoord wilden verhalen. Een van de slachtoffers was vennoot van deze ‘foute leverancier’, de andere twee slachtoffers werden vrijwel zeker uit de weg geruimd om geen getuigen achter te laten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: