nieuws

Jubilerend Educatorium zoekt manieren om schoolkinderen van nu te boeien

Van kroontjespen en Aap Noot Mies naar het digibord. Het lijkt een grote stap, maar in het Educatorium, het intieme onderwijsmuseum in Ootmarsum is die stap snel gezet.
Het museum viert dit jaar het 25-jarig bestaan met een expositie over leesonderwijs door de eeuwen heen en zondag een open dag. Het Educatorium ontvangt jaarlijks gemiddeld 13.000 bezoekers, al loopt dat aantal volgens voorzitter Hans van Zuilekom wel terug.

De jeugd erbij betrekken

Van Zuilekom: "Onze doelgroep wordt steeds ouder, en dus ook kleiner. We moeten proberen om ook de jeugd blijvend te interesseren voor onze collectie." En dat is volgens Van Zuilekom de uitdaging waarvoor het museum zich de volgende 25 jaar geplaatst ziet. "Als opa's en oma's vertellen over hun schooltijd, dan luisteren de kinderen aandachtig." En schrijven met een kroontjespijn doet het altijd goed.
Zonder begeleiding gaan ze al gauw voorbij aan de schatten die het kleine museum aan de Keerweer biedt. En schatten zijn er genoeg, want het museum heeft in de loop der jaren een enorme collectie opgebouwd.
In de 17e eeuw ontstonden klasjes op boerenerven. Kinderen leerden lezen aan de hand van het alfabet of het Onze Vader op houten plankjes,  De oudste kinderen hielpen de kleintjes. 

Leesplankjes en vertelplaten

Houten plankjes met letters bleven lang populair. Generaties zijn groot geworden met de leesplankjes van Hoogeveen, met Aap Noot Mies. De plankjes uit 1950 zien er in grote lijnen nog hetzelfde uit als die uit 1910. "Alleen draagt Wim in 1910 nog een pet. In 1950 niet meer", vertelt vrijwilliger Loes Heerink. Zowel Heerink als Van Zuilekom hebben een achtergrond in het onderwijs. 

Kennis verdween

Veranderde er in de eerste helft van de 20e eeuw niet zoveel, na 1960 volgde de ene omwenteling in het onderwijs de andere snel op. Voor Van Zuilekom is de digitalisering niet eens de grootste verandering. "Het opgaan van het kleuteronderwijs in het basisonderwijs, dat was een grote stap." Daarmee verdween volgens hem ook veel kennis. "Maar ik denk dat het in grote lijnen wel beter is geworden". 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.