pleeggezin

Pleeggezinnen: problemen van pleegkinderen worden steeds zwaarder

'Problemen pleegkinderen steeds zwaarder'
'Problemen pleegkinderen steeds zwaarder' © RTV Oost
Zes op de tien pleeggezinnen in Overijssel, Drenthe, Groningen en Zeeland vinden dat de problemen van pleegkinderen de laatste jaren steeds zwaarder worden. Voor het TV-programma De Monitor van KRO-NCRV werden ruim driehonderd pleeggezinnen in die provincies ondervraagd. De helft van de ondervraagde gezinnen zegt dat de gedragsproblemen bij sommige kinderen zo groot zijn, dat ze de zorg niet aankunnen.
In de uitzending van zondagavond zeggen deskundigen dat kinderen met gedragsproblemen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, te gemakkelijk in een pleeggezin worden geplaatst. De deskundigen maken zich zorgen over het hoge percentage plaatsingen dat voortijdig wordt beëindigd en uitval van pleegouders. Zo'n 45 procent van de plaatsingen wordt voortijdig afgebroken.
Frida Kikkert, voorzitter van de Stichting Pleegouders Overijssel, herkent de signalen. "Ook in Overijssel zien we een verzwaring van de problematiek van kinderen. Het aantal pleegouders dat vastloopt in de opvoeding van kinderen met forse problemen is toegenomen. En wij krijgen daar veel vragen over."
"Voor sommige kinderen is professioneel ouderschap nodig", zegt een Leidse rector residentiële jeugdzorg tegen De Monitor. "Denk aan kinderen met een licht verstandelijke beperking, die verwaarloosd of mishandeld zijn en hechtingsproblematiek hebben. Die kun je niet zomaar in een pleeggezin plaatsen."
In de uitzending van De Monitor, zondagavond om 22.48 uur op NPO2, meer over de problematiek.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.