Ondernemend Overijssel

Overijsselse voedselindustrie komt samen om keten duurzamer te maken

Een duurzame voedselketen klinkt heel milieu- én toekomstbewust, maar hoe maak je zo'n keten geschikt voor de toekomst? Om daar een antwoord op te vinden, kwamen vandaag tijdens het 'Keten van Eten Event' in Enschede tweehonderd mensen uit de Overijsselse voedselindustrie bij elkaar.
"De minister heeft een nieuwe lijn ingezet van circulaire landbouw. Maar ja, hoe doe je dat?", vraagt gedeputeerde Hester Maij zich hardop af. "Vandaag proberen we te kijken hoe we iedereen een plek in die voedselketen kunnen geven om deze duurzaam te maken."
Gedeputeerde Hester Maij over het Keten van Eten Event

Eiwitrijke microalgen

Een voorbeeld van duurzaam voedsel is de algenburger. Een vleesvervanger gemaakt van microalgen. "Het is een alternatief voor eiwitten", vertelt Marcel Oogink van algenproducent Duplaco uit Hengelo. "De algen zijn in 1800 al in een sloot ontdekt door een Leidse wetenschapper."
Marcel Oogink van Duplaco legt uit hoe de microalgen worden gebruikt
Waar in de voedselketen de eiwitten nu nog vooral in vlees zitten, moet dat misschien wel worden vervangen door algen. "Algen bestaan voor 45 procent uit eiwitten. Je kunt algen dus prima als alternatief eiwit gebruiken", legt Oogink uit.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.