nieuws

Heeft de kliederkerk eigenlijk een diaken of dominee nodig?

Martijn Vellekoop geeft een toelichting op het rapport Mozaiek van kerkplekken
Martijn Vellekoop geeft een toelichting op het rapport Mozaiek van kerkplekken © RTV Oost / Ina Brouwer
De Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft het pionieren omarmd. Er zijn nu ongeveer 150 pioniersplekken, variërend van een klooster in Friesland, diverse kliederkerken en huisgemeentes. Maar het blijkt ingewikkeld om ze in te passen in de structuur van de kerk. Want een diaken in de kliederkerk, is dat echt nodig?
De PKN heeft een rapport voorbereid: 'Mozaïek van kerkplekken' in Nederland. Op vijf avonden, verspreid over het hele land, wordt aan leden gevraagd wat ze ervan vinden.

Structuur?

Predikant Wil Kaljouw was gematigd positief. De predikant in Nijverdal nam met zijn vrouw het initiatief tot het Huis van Vriendschap. Op deze plek kunnen mensen terecht die behoefte hebben aan stilte. Jongeren worden er getraind in gastheerschap. Hij ziet die behoefte aan structuur niet zo: "We hebben meer behoefte aan leven, aan enthousiaste mensen."
Ook in Zwolle wordt er gepionierd. De Grote of Michaelskerk wordt daar getransformeerd tot een huis voor de stad. Het biedt ook onderdak aan initiatieven rond de Moderne Devotie. 
Het rapport 'Mozaïek van kerkplekken' wordt in april besproken in de synode.
Luister 10 februari naar Hoogtij, waar verder gepraat wordt over dit onderwerp.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.