Salland

Koe Hermien jaar in rusthuis: "Ze ligt goed in de groep"

Het is vandaag precies een jaar gelden dat koe Hermien in koeienrusthuis De Leemweg in Friesland kwam. Ze ontsnapte eind 2017 samen met haar zusje letterlijk aan de slacht. Hermien liep weken vrij rond in de bossen van Lettele. Ze was boeren, veeartsen en jagers te slim af. Tot de Partij voor de Dieren geld inzamelde en Hermien en Zus naar het koeienrusthuis in Friesland bracht. Hoe gaat het nu, een jaar na dato, met de koeien?
Koe Zus (links) en Hermien (rechts).
Koe Zus (links) en Hermien (rechts). © RTV Oost/Fieke van den Esschert
"Het gaat heel goed, ze liggen goed in de groep", vertelt verzorger Bert Hollander. "Ze hebben veel geleerd van de stress die ze gehad hebben. Bij aankomst waren ze nog heel wild. Dat zakte na een paar dagen weg, maar je merkt het nog steeds wel. Als er een vreemd iemand in de stal komt, dan zijn ze allebei erg gefocust."
De koeien gaan hier niet meer weg.
Verzorger Bert Hollander
Toch ziet Hollander dat de koeien in een jaar tijd positief veranderd zijn. "Ik kan nu alles met ze doen. Je merkt haast niet dat ze op stal staan. Zus sloeg in het begin nog regelmatig, maar dat doet ze nu niet meer."
Hollander wijt dat mede aan het concept van het koeienrusthuis. "We hebben hier een hele stabiele kudde. Koeien gaan niet weg, behalve als ze overlijden. Dat zorgt voor rust." 
Koe Hermien een jaar in koeienrusthuis.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.