nieuws

Opnieuw extra miljoenen nodig voor bouw filmtheater De Viking in Deventer

De bouw van het filmtheater De Viking in Deventer gaat in het slechtste geval vier miljoen euro meer kosten. Dat heeft te maken met een vertraging in de bouw. Daarvoor rekent aannemer Hegeman 1,6 miljoen euro extra. Ook gaat er een miljoen zitten in extra plankosten en kost extra werk voor het luchtbehandelingskanaal op het dak vijf ton. Dat bleek tijdens een bijpraatsessie voor de gemeenteraad.
Door alle aanpassingen in het oorspronkelijke ontwerp ziet de brandweer extra risico's. Daarom gaat er ook nog 375 duizend euro zitten in extra brandwerende maatregelen. 
De gemeente en de aannemer moeten er nog uitkomen wie dit gaat betalen. Er zijn drie mogelijkheden: de rechter doet uitspraak, het project wordt gestopt of de twee partijen komen er samen uit. De gemeente wil dat Hegeman binnen twee weken met een schikkingsvoorstel komt.
Voor het eerst werd het woord 'stoppen' ook door het college als optie genoemd. Maar daar wil de aannemer niet aan denken. "Onze essentie is dat we de bouw afmaken", zegt de aannemer.
Ook ziet de nieuwe directie van het theater problemen. Eerst werd gedacht dat het theater uit kon met 445 duizend euro subsidie per jaar. Nu zegt die nieuwe directie dat de subsidie zeker drie ton hoger moet worden. Het college noemt dat wrang.
Lees verder onder de video
Wethouder Frits Rorink over de extra miljoenen voor De Viking

Tegenslagen

Het filmtheater kent inmiddels een lange geschiedenis van tegenslagen. De kosten van het theater werden in 2012 geraamd op iets meer dan tien miljoen euro. Dat bedrag liep toen de bouw begonnen was snel op naar zo'n 17 miljoen euro.
Belangrijkste tegenslag in de beginfase van de bouw was de speciale vloer die moest worden aangelegd. Dat was nodig in verband met bijzondere archeologische vondsten in de bodem onder De Viking. Extra kosten: ongeveer 1,5 miljoen euro. En flinke vertraging in het bouwtraject.
De Deventer gemeenteraad rekende in de zomer van 2017 wethouder Hartogh Heijs af op de aanhoudende, onvoorziene kostenstijgingen. Hij moest vertrekken, waarna de raad besloot tot een officieel raadsonderzoek naar het debacle. 

Risico's

Daaruit kwam onder meer voort dat de risico's van een groot bouwproject als filmtheater De Viking vooraf onvoldoende in kaart zijn gebracht. Een reeks van aanbevelingen voortkomend uit het raadsonderzoek moet een vergelijkbaar financieel debacle in de toekomst voorkomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.