Ondernemend Overijssel

Onderzoek naar lagere OZB-heffing in Overijssel bij duurzame investering in huis

Richard en Ellen Roolvink uit Vriezenveen
Richard en Ellen Roolvink uit Vriezenveen © RTV Oost
Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel gaat bekijken of de provincie kan voorkomen dat mensen gestraft worden voor duurzame investeringen in hun huis. Die toezegging deed ze in Steenwijk tijdens een bijeenkomst over duurzame energie. Richard en Ellen Roolvink uit Vriezenveen opperden daar het idee dat de OZB-belasting niet moet stijgen na duurzame investeringen, maar juist omlaag moet.
Richard en Ellen Roolvink zou je kunnen zien als voorbeeld voor anderen als het gaat om het verduurzamen van hun huis. Ze hebben geïnvesteerd in isolatie van de muren, de vloer en het dak, in zonnepanelen, in een warmtepomp en pelletkachels.

Het moet anders

Goed gedrag dat niet wordt beloond, merken ze. Want een duurzaam huis stijgt in waarde waardoor het echtpaar als gevolg van een hogere WOZ-waarde meer OZB-belasting betaalt. Dat moet anders vinden ze. 
Richard Roolvink nam het woord tijdens de bijeenkomst die RTV Oost vrijdag organiseerde rond het thema duurzaamheid. In Steenwijk gingen inwoners van Overijssel, organisaties en politici met elkaar in gesprek over de duurzame toekomst van Overijssel. 

Gestraft

Roolvink constateerde dat zijn vrouw en hij door de gemeente Twenterand eigenlijk worden gestraft voor hun goede gedrag. De WOZ-waarde van huizen gaat omhoog na duurzame investeringen in woningen en daardoor ook de OZB-belasting die betaald moet worden. Dat zou eigenlijk andersom moeten, betoogt Roolvink. "Dat je bij elke stap die je neemt bij de verduurzaming van je huis, minder OZB gaat betalen." 
Ellen Roolvink over duurzame aanpassingen aan de woning
Gedeputeerde Annemieke Traag was ook aanwezig in Steenwijk. Zij wil wel kijken naar de haalbaarheid van het plan van Richard en Ellen Roolvink.
Annemieke Traag reageert op plan familie Roolvink
De familie Roolvink ziet gas uit Rusland niet als oplossing, want ze  willen zelfvoorzienend leven als het op energie aankomt. "Ik wil zeker de staatskas van Rusland niet spekken", reageert Ellen Roolvink op de suggestie van de PVV dat gas ook gewoon over de grens gehaald kan worden.
Flinke kritiek was er op de rol die gemeenten spelen bij de verduurzaming van Overijssel. Sybren Stelpstra van de ChristenUnie vindt dat gemeenten wel eens wat meer hun best mogen doen.
Kritiek op houding van gemeenten ten aanzien van duurzaamheid
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.