asbest

Colmschate moet asbest saneren: Leo en zijn buren vrezen rekening van vier ton

Asbestdak vervangen? Dat kan zomaar 400.000 euro kosten voor Leo Enthoven en zijn buren in Colmschate. Tenminste, als het verbod op asbestdaken in 2024 ingaat. Leo hoopt via de Eerste Kamer een oplossing te vinden. Want dat de bewoners aan het hofje samen geen vier ton kunnen ophoesten, staat volgens hem buiten kijf.
De asbestdaken van Leo en zijn buren zijn niet zomaar asbestdaken. Volgens hem liggen er zo'n 40.000 asbestleien, die één voor één verwijderd moeten worden door professionals.
En dat kost geld: zo'n 400.000 euro verdeeld over vijftien huishoudens. Dat komt dus neer op 27.500 euro per huishouden, berekende Leo. Wie gaat dat betalen?

Speciaal fonds

De ChristenUnie stelde vorig jaar voor dat er een speciaal fonds moest komen. Maar daar voelt Leo weinig voor. "Dan moeten we geld lenen en iedereen weet: geld lenen kost geld. Wij willen geen lening die tientallen jaren om je nek hangt."
Vooralsnog ligt er geen concrete oplossing voor het probleem van eigenaren van asbestdaken, terwijl er veel begrip is voor hun probleem. "Maar daar betalen wij geen nieuw dak van", verzucht Leo.  
Daarom klom hij in de pen. Samen met zijn buren roept hij de Eerste Kamer op om oplossingen voor het probleem te vinden. Een probleem waarmee de rijksoverheid hen 'heeft opgezadeld', zo staat in de brief. 

Oplossing

Zijn oplossing? Een compensatieregeling voor huiseigenaren met een asbestdak. "De regelingen die er nu zijn, zijn gericht op boeren. Daar hebben wij als huiseigenaren niets aan."
Hij hoopt dat de Eerste Kamer een btw-teruggave afdwingt, net als een subsidie voor vervangende zonnepanelen en andere fiscale voordelen.
De Eerste Kamer heeft nog niet op zijn voorstel gereageerd. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.