nieuws

Boek De zomerse Fanfare van 1958 ode aan filmklassieker

Boek over film Fanfare
Boek over film Fanfare © HCO
"De zomerse Fanfare van 1958" is de titel van het boek dat schrijver Ronald van de State heeft geschreven over de filmklassieker Fanfare. De film van Bert Haanstra die er mede voor heeft gezorgd dat het waterdorp Giethoorn is uitgegroeid tot een internationale toeristische trekpleister. De schrijver presenteert zijn boek vandaag in het oorspronkelijke filmdecor, café 't Olde Maat Uus.
Vorig jaar oktober was er al ruimschoots aandacht voor het zestig jarig jubileum van de filmklassieker. Het boek doet daar nog een schepje bovenop.
De zomerse fanfare van 1958 neemt de lezer mee terug naar Bert Haanstra's filmklassieker Fanfare, die met 2,6 miljoen bezoekers nog steeds één van de best bezochte Nederlandse speelfilms 'aller tijden' is.
Tekst gaat verder onder video
Reportage RTV Oost naar aanleiding zestig jarig jubileum film Fanfare
Reportage RTV Oost naar aanleiding zestig jarig jubileum film Fanfare

Het boek

In het boek staan verhalen over het ontstaan voor het idee voor de film en ook een portret van Alexander Mackendrick, die Haanstra adviseerde over het scenario. En er wordt uitgelegd hebben de makers van de film gekozen voor Giethoorn en Diever als filmlocatie?
Ook de ervaringen van de filmmakers en acteurs komen aan bod in het boek. Veel van die acteurs en figuranten kwamen uit Giethoorn. Het boek zoomt in op de verhalen achter de mensen die bij de totstandkoming van Fanfare betrokken waren.
Tekst gaat verder onder video
Boek De zomerse Fanfare van 1958 is ode aan filmklassieker
Reportage RTV Oost over Boek: De zomerse Fanfare van 1958

Bijzondere illustraties

Bijzonder illustraties in het boek zijn de door Bert Haanstra getekende storyboards, fraaie buitenlandse Fanfare-filmaffiches en het enige bewaard gebleven affiche van de Fanfare-filmvoorstelling in Giethoorn.
Zo geven de filmlocatiefoto's van assistent-cameraman Anton van Munster, die hij in het vroege voorjaar van 1958 heeft gemaakt, een schitterend fotografisch tijdsbeeld van het waterdorp Giethoorn. 
De foto's en affiches zijn afkomstig uit de collectie van het Eye Filmmuseum en enkele privéarchieven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.