nieuws

Aanleg ondergrondse fietskelder Station Zwolle van start

Nu de nieuwe busbrug in gebruik is en alle stads- en streekbussen verplaatst zijn naar het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het station in Zwolle, is de weg vrij voor de aanleg van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan de noordzijde van het station. De voorbereidende werkzaamheden voor de stalling, die straks plaats biedt aan ongeveer 5.500 fietsen, zijn begonnen.
Het wordt een grote klus, die de nodige voorbereiding vergt. Het voormalige busstation wordt op dit moment afgebroken. Aannemer Boskalis gaat de fietsenstalling bouwen en verricht momenteel grondboringen op een diepte van ruim veertien meter om de bodem onder de voorzijde van het station te testen op draagkracht.

Bodemonderzoek

De aannemer moet straks een damwand plaatsen rond de plek waar de kelder uitgegraven wordt. Binnen die wand moet een afbreekbare bodem gestort worden die het grondwater tijdens de werkzaamheden tegen kan houden. Om de dikte en draagkracht van die waterwerende grondlaag te bepalen worden bodemmonsters genomen.
Tekst gaat verder onder video
Bodemonderzoek aanleg ondergrondse fietskelder

Noodzaak ondergrondse fietsenstalling

De gemeente Zwolle zet met de aanleg van de ondergrondse fietsenstalling fors in op meer parkeerruimte voor fietsen. Op dit moment is het op meerdere plekken rond het station een chaos door honderden rondslingerende fietsen.
Fietsenchaos station Zwolle
Fietsenchaos station Zwolle © RTV Oost
De grootte van de ondergrondse fietsenstalling is te vergelijken met het oppervlak van een voetbalveld. De stalling krijgt twee grote in- en uitgangen aan het Stationsplein. De circa 5.500 fietsen worden ondergronds op één verdieping gestald in dubbellaagse fietsenrekken. Vanuit deze fietsenstalling kunnen reizigers met een overdekte roltrap naar het station. De gemeente Zwolle kan de stalling mede dankzij financiële steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Overijssel aanleggen.
Fietskelder
Fietskelder © Gemeente Zwolle

Planning

De bouwwerkzaamheden voor de ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein duren ongeveer anderhalf jaar en moeten medio 2020 worden afgerond.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.