Vechtdal

Klooster Sibculo wil dat geschiedenis weer zichtbaar wordt

Een kloosterterrein dat publiek toegankelijk is en laat zien hoe klooster Groot Galilea in Sibculo er ooit uit gezien heeft. Dat plan van stichting Klooster Sibculo is een stap dichterbij nu het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg akkoord zijn over de aanpassingen op het terrein.
De aanvraag voor de benodigde vergunningen is inmiddels ingediend en volgens Albert Sloot van stichting Klooster Sibculo moet het plan in de komende vijf jaar gerealiseerd worden. Het bestemmingsplan moet nog wel worden aangepast.
In het plan wordt een wandelpad gemaakt over de buitenmuren van het voormalige klooster. Het aanwezige fundament moet hiervoor zichtbaar gemaakt worden met een stalen skelet. Ook wil de stichting een Mariakapel plaatsen.

1,2 miljoen euro

In totaal kost het plan 1,2 miljoen euro. Een deel van het geld wordt opgehaald met de verkoop van woningen op het terrein. "Tien van de veertien zijn inmiddels verkocht", vertelt Sloot.
Wanneer de gemeente Hardenberg definitief groen licht geeft, wordt er dit jaar gestart met de bouw van de Mariakapel en de renovatie van de kloosterput. "In de komende drie jaar beginnen we met de silhouet en de pilaren. Met een jaar of vijf moet het toch wel klaar zijn."
Sibculo zou de enige plek in Nederland zijn waar nog een ongeschonden fundering van een middeleeuws klooster in de grond zit.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.