Kampen

Dwangsom voor scheepssloper Kampen gehalveerd door Raad van State

Raad van State
Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
Scheepssloper Hoeben RDM in Kampen heeft onterecht een oud fregat van de Duitse marine ingevoerd. Maar een opgelegde dwangsom van anderhalf miljoen euro is teveel van het goede. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist.
De Raad halveerde de dwangsom die aan Hoeben was opgelegd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als opnieuw op onjuiste wijze een schip wordt ingevoerd, dan wordt de dwangsom omgezet in een boete die kan oplopen tot 750.000 euro.
Hoeben meldde de invoer van het Duitse fregat, waar in juni 2016 toestemming voor was gegeven, wel aan het ministerie maar vergat te melden dat zijn omgevingsvergunning daarvoor niet geschikt is.

Te lang schip

De vergunning laat niet toe dat het bedrijf schepen gedeeltelijk sloopt als die nog in het water liggen. Maar dat is onvermijdelijk, omdat het 130 meter lange fregat niet op de kade past.
De advocaat van Hoeben stelde dat de melding bij het ministerie niet opzettelijk onjuist was. Voor de Raad maakt het niet uit of er wel of niet sprake was van opzet. De vergunning van Hoeben liet de sloop van het fregat niet toe en dus mocht het niet worden ingevoerd.
Hoeben en het ministerie zijn inmiddels in overleg hoe het probleem kan worden opgelost. Mogelijk wordt de vergunning aangepast waardoor het schip toch gedeeltelijk kan worden gesloopt terwijl het in het water ligt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.