tweede wereldoorlog

Was het bombardement van de Amerikanen op Enschede 75 jaar geleden wel of geen vergissing?

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat een deel van Enschede verwoest werd bij een bombardement van Amerikaanse piloten. Henny Bloemsma was 14 jaar toen het gebeurde en weet het nog als de dag van gisteren.
"Eerst leek het erop dat er zilverpapieren uit de vliegtuigen kwamen, bedoeld om de zenders van de Duitsers te verstoren. Maar ik vertrouwde het niet, rende hard weg en verstopte mij onder een tunneltje", zegt Henny Bloemsma. "Toen ik even uit het tunneltje kroop kreeg ik een dakpan op mijn schouder".
Archiefbeelden van Enschede na het bombardement

Wel of geen vergissing

Het verhaal gaat dat het Amerikaanse bombardement een vergissing was. Zo zouden de Amerikanen in Duitsland wagonwerkplaatsen en vliegtuigfabrieken hebben willen bombarderen. Door het slechte weer ging dat niet door.
Op de terugweg besloten ze andere Duitse steden te bombarderen. Enschede werd aangezien voor Munster en zo werd de stad slachtoffer van een vergissingsbombardement.

Doelbewust

Volgens historici en onderzoekers lijkt het er juist sterk op dat het doelbewuste acties geweest zijn van de Amerikanen om strategische doelen van de Duitsers te raken. Hierbij vielen onvermijdelijk ook burgerslachtoffers. Ook ooggetuige Henny Bloemsma is ervan overtuigd dat het geen vergissing is geweest. 
40 mensen stierven en er raakten ook nog eens 42 mensen zwaargewond. Behalve Enschede werden ook Arnhem en Nijmegen die dag door dit ongeluk getroffen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.