Ootmarsum

Ootmarsums slachtoffer over 'misbruiktop' in Rome: "Er gaat weinig veranderen"

Paus Franciscus voorafgaand aan de 'misbruiktop' in Rome
Paus Franciscus voorafgaand aan de 'misbruiktop' in Rome © ANP
"De diepe wonden die de schandalen binnen de katholieke kerk hebben veroorzaakt, moeten geheeld worden." Dat zei paus Franciscus aan het begin van een grootse conferentie in Rome, in de volksmond al de 'misbruiktop' geheten. Maar Frans Houben uit Ootmarsum, slachtoffer van dat seksueel misbruik, heeft weinig vertrouwen in de bijeenkomst.
Honderdnegentig aanwezige bisschoppen, kardinalen en religieuzen komen dit weekend in Vaticaanstad bijeen om de grootste crisis binnen de katholieke kerk sinds de Reformatie te bespreken. Volgens de paus kijken gelovigen en slachtoffers mee met de conferentie. "Het volk van God verwacht meer dan simpele veroordelingen. Ze willen concrete en doeltreffende maatregelen."
Maar de Ootmarsumse Houben heeft die woorden al zo vaak gehoord. "Al sinds 2010 worden dit soort beloftes gedaan", zegt hij. "En eigenlijk is het alleen maar erger geworden. De paus zou met zijn vuist op tafel moeten slaan en eisen dat dingen veranderen, maar dat gebeurt niet."

Berechting

Houben verwacht van de hoogste baas in Rome ook niet dat hij dat alleen doet. "Hij zou de hulp in andere hoek moeten zoeken. Als de kerk priesters en paters veroordeelt, worden ze gewoon overgeplaatst naar Australië. En als het ze daar te heet onder de voeten wordt, mogen ze naar Brazilië en kunnen ze daar verder gaan met het misbruiken van kleine kinderen."
Houben zou willen dat de daders binnen de kerk berecht worden door justitie. Pas dan heeft hij vertrouwen dat er echt iets gaat veranderen binnen de kerk. Toch is hij niet helemaal cynisch over de conferentie dit weekend.

Screening

"Ik denk wel dat de bijeenkomst ervoor zorgt dat bepaalde dingen in de toekomst beter gaan. Zo zullen de regels strenger worden, zullen jonge mannen die priester willen worden gescreend gaan worden. En dat is goed."
Maar echte verandering, concludeert Houben, is voor deze conferentie nog een brug te ver.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.