"Mooie verwachting, maar nog wel heel vroeg voor het eerste kievitsei"

Het zou zomaar een record kunnen worden: het vroegste kievitsei ooit gevonden. Volgens de Bond Friese Vogelwachten kan het vandaag zomaar gebeuren dat het eerste kievitsei wordt gevonden. Dat record staat nu nog op 2 maart. Maar, Janny Spijkerman van Weidevogelbescherming Avereest heeft er een hard hoofd in. "Een mooie verwachting van de Friese Vogelwachten, maar het is wel heel erg vroeg."

Jaarlijks berekent de Friese Vogelwachten wanneer het eerste kievitsei wordt gelegd. Dat zou vanochtend om kwart voor tien zijn. "De kieviten zijn al wel in Nederland en zijn nog op zoek naar een plek om te gaan broeden", zegt Spijkerman. "Maar ik verwacht niet dat het ei nu al gevonden wordt."

Warmte en daglicht

De mannetjes en vrouwtjes zijn nu namelijk nog druk met elkaar te versieren. Daarna moeten de nesten nog gebouwd worden, waarna het leggen en broeden kan beginnen.

Heeft het warme weer van de laatste tijd geen invloed daarop? "Dat kan wel, maar ook het daglicht heeft invloed. Als kieviten merken dat het voorjaar wordt, gaan ze nesten bouwen." De kracht van het daglicht is dus ook van belang en dat is nu nog niet zo sterk. 

Vrijwilligers zijn dus nog niet echt op zoek naar dat eerste ei, vertelt Spijkerman. "Ik heb wel contact gehad met een aantal. Sommigen fietsen wel rond maar er is nog niks gezien. Wel al een wulp die eerder aan de slag is, maar nog geen kieviten."

Toch gevonden?

Maar: niks zo onvoorspelbaar als de natuur, dus vindt u vandaag toch dat eerste kievitsei, laat dat dan vooral aan RTV Oost weten! Stuur een appje, met foto natuurlijk, naar 06-57033333.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
kievitsei Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: