Lelystad Airport

ChristenUnie wil onderzoek naar IJsselmeerroute voor Lelystad Airport

Een route over het IJsselmeer zou onderzocht moeten worden
Een route over het IJsselmeer zou onderzocht moeten worden © RTV Oost
De ChristenUnie wil dat met de herziening van het luchtruim ook gekeken wordt naar alternatieve routes voor Lelystad Airport, zoals over het IJsselmeer. Minimale overlast voor omwonenden moet centraal staan, vertelt Tweede Kamerlid Eppo Bruins in het Algemeen Dagblad. Ook als dit financieel of praktisch niet het voordeligst is.
Dat burgers zo weinig mogelijk last hebben van het vliegverkeer "vind ik heel veel belangrijker dan de minimale reistijd of het maximaal economisch belang van de luchtvaartmaatschappijen", zegt hij.

2023

In 2023 moeten de nieuwe routes voor de luchtvaart boven Nederland gereed zijn. Bruins wil dat bij de nieuwe indeling ook wordt gekeken naar een vliegroute over het IJsselmeer voor Lelystad Airport. Dan zouden de vliegtuigen niet meer hoeven op te stijgen over het bewoonde Overijssel en Gelderland.
Op dit moment gebruikt Schiphol een vliegroute over het IJsselmeer. Tot dusver is de afspraak dat de nationale luchthaven prioriteit heeft. Lelystad mag de vliegroutes van Schiphol niet in de weg zitten is afgesproken.

'Blanco beginnen'

Bruins wil van deze afspraak af. "Laat die politieke afspraak los, laat dat heilige huisje van de routes van Schiphol varen. Het luchtruim moet toch al op de schop, dan is het niet gek dat ook de nationale luchthaven daar iets van gaat merken. Laten we blanco beginnen."
Lelystad Airport moet in 2020 van het kabinet opengaan. Tegen de uitbreiding is veel verzet van bewoners in Overijssel, Gelderland en het noorden van het land. Er wordt gevreesd voor geluidsoverlast door laag overvliegende toestellen. De herziening van het luchtruim moet een einde maken aan dat laagvliegen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.