Universiteit Twente krijgt zes ton voor injecteerbare pleister voor knieartrose

Een onderzoeksgroep van Universiteit Twente die werkt aan een doorbraak in de behandeling van artrose, krijgt van het ReumaNederland 600.000 euro. De groep ontwikkelt een injecteerbare pleister voor knieartrose en kan met het geld beginnen met de eerste testen in patiënten.

Daarnaast krijgt de onderzoeksgroep door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence toegekend. 

Het onderzoek moet onder meer mogelijk maken dat nieuwe (stam)cellen in de injecteerbare pleister kunnen worden verpakt. Die cellen zorgen voor beter herstel van kraakbeen.

Testen in patiënten

“De injecteerbare pleister is al in ontwikkeling en de resultaten stemmen ons tot nu toe positief. De komende vijf jaar willen we benutten om de pleister verder door te ontwikkelen. maar ook om daadwerkelijk te gaan beginnen met testen in patiënten."

"Met de steun van ReumaNederland verwachten wij binnen één à twee jaar de pleister te kunnen gaan testen in de eerste tien patiënten”, vertelt Marcel Karperien, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence van de Universiteit Twente.

Verhelpen van pijn
Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur ReumaNederland: "Wij willen dat er voor de grote groep Nederlanders met artrosebehandelingen komen die hun klachten en beperkingen echt aanpakken. Een injecteerbare pleister die defecten in het kraakbeen kan herstellen is daar een belangrijke stap in."

"We kijken dan ook uit naar de resultaten in het onderzoek van professor Karperien. Er is veel behoefte aan doorbraken uit wetenschappelijk onderzoek die de pijn en de beperkte mobiliteit bij artrose verhelpen.”

Doorbraak

Met de Research Centres of Excellence, die voorop lopen in het onderzoek naar artrose. wil ReumaNederland een doorbraak stimuleren in de behandeling van mensen met artrose. Artrose treft bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland. Behandelingen zijn nu nog beperkt tot leefstijladviezen, pijnbestrijding en oefentherapie en in het uiterste geval een prothese.

De komende periode worden in totaal zeven universitaire onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor artrose. Voor de Research Centres artrose stelt ReumaNederland in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Universiteit Twente Nieuws
Deel dit artikel: