VVD: "Emissiebeperking mag niet ten koste gaan van veiligheid op boerderij"

De provinciale afdeling van de VVD dient morgen een motie in waarin aandacht wordt gevraagd voor de veiligheid op de boerderij. “De veiligheid van mens en dier op boerderijen mag geen wegwerpartikel worden in de discussie over emissiebeperking”, zegt VVD-Statenlid Henk Veltkamp.

Aanleiding voor de zorgen van Veltkamp is de explosie die vrijdagavond plaatsvond in de koeienstal van vader Freek en zoon Joan ter Weele uit Markelo.


Tijdens het mixen van mest explodeerde de vloer in de koeienstal met een enorme knal. Vader Freek bleef ongedeerd, maar de schade aan de stal is groot en veertien koeien overleefden de explosie niet.

Motie
VVD-Statenlid Henk Veltkamp neemt morgen in een vergadering van Provinciale Staten het initiatief voor de motie waarin zijn partij aandacht vraagt voor de veiligheid van mens en dier op de boerderij.


“Ik ken de familie Ter Weele al heel lang. Ik ben gisteren bij ze langs geweest. Als vriend van de familie om ze een hart onder de riem te steken, maar ook als Statenlid met aandacht voor de veiligheid op de boerderij.”


Veltkamp trof een enorme chaos aan in de koeienstal in Markelo. “Een ingestorte stalvloer, maar ook een ontredderde boer.”

Veiligheid staat voorop

“In de discussie over emissiebeperking mag de veiligheid van mens en dier geen wegwerpartikel worden”, is de boodschap van Veltkamp morgen aan de provinciale politiek. “Boeren investeren veel in emissiebeperking. Dat is een goede zaak, maar daarbij mag de veiligheid niet uit oog worden verloren.”


Veltkamp wil morgen van Gedeputeerde Staten horen welke rol de provincie kan spelen om de veiligheid van mens en dier op boerderijen te garanderen. “Ik wil ook dat Gedeputeerde Staten de minister op dit onderwerp gaan aanspreken.”

Het initiatief van Statenlid Veltkamp richt zich niet alleen op de zogeheten emissiearme stalvloeren. “Ook de verplichte mestopslag is niet zonder gevaren. Daar zijn de afgelopen jaren een aantal boeren bij omgekomen. Verder heb ik gehoord dat brand in een varkensstal zich bijvoorbeeld heel makkelijk kan verspreiden via het centrale afzuigkanaal van een luchtwasser.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: