eikenprocessierups

Provinciale Staten willen actie tegen eikenprocessierups

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups © RTV Oost
De fracties van de PVV, 50+, PvdD, D66, PvdA en CDA in de Provinciale Staten roepen de provincie op om meer te doen tegen de overlast van de eikenprocessierups.
De partijen willen dat Gedeputeerde Staten onderzoek gaan doen "om op korte termijn tot een pilot te komen om [...] de overlast van de eikenprocessierups te beheersen", zo schrijven de partijen in een motie die kan rekenen op een meerderheid van de stemmen.

Aansprakelijk

De reden voor het indienen van de motie is de overlast van eikenprocessierupsen die de afgelopen jaren fors toenam en, zo verwachten experts, zal blijven toenemen. Mensen kunnen van de haartjes van de rups jeuk, uitslag, pijnlijke ogen en last van de luchtwegen krijgen.
Ook halen de partijen rechtszaken aan die lieten zien dat grondeigenaren aansprakelijk kunnen worden gesteld voor letsel en schade die de rupsen veroorzaken. Provincie en gemeenten hebben zorgplicht voor hun gronden, en "een reeks schadeclaims [...] moet voorkomen worden".

Bloemen

De pilot zou kunnen gaan om 'bloemrijk bermbeheer'. In bloemrijke bermen komen insecten voor die kunnen helpen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.