WMO

Almelo wil dak- en thuisloosheid terugbrengen met 20 procent

Bert Deliën (Humanitas Onder Dak) Peter van der Hout (Beter Wonen) en wethouder Eugène van Mierlo
Bert Deliën (Humanitas Onder Dak) Peter van der Hout (Beter Wonen) en wethouder Eugène van Mierlo © gemeente Almelo
Vijf maatschappelijke organisaties, de beide woningcorporaties en de gemeente Almelo gaan intensiever samenwerken om dak- en thuisloosheid te voorkomen. Almelo wil hiermee besparingen realiseren om uit te komen met het budget dat de stad hiervoor ontvangt van het Rijk.
Bij de samenwerking zijn naast de gemeente Almelo Humanitas onder Dak, Tactus, Dimence, het Leger des Heils, RIBW, Beter Wonen en St. Joseph betrokken. Door de intensieve ketenaanpak wil de gemeente de nieuwe instroom van dak- en thuislozen verminderen met 20 procent.
“Het grote voordeel van deze ketensamenwerking is dat we effectiever en efficiënter kunnen werken voor de dak- en thuislozen in onze regio”, licht wethouder Eugène van Mierlo toe. “Zo kunnen we maatschappelijke resultaten behalen die we als individuele organisaties zelf nooit kunnen bereiken.”

Schulden leiden niet automatisch meer tot opvang

Het project is gericht op onder meer zwervers, verslaafden en bijvoorbeeld mensen die vanwege schulden uit huis gezet zijn. Binnen de samenwerking is er nadrukkelijk aandacht voor mensen met schulden. Financiële problemen mogen minder automatisch aanleiding geven tot een beroep op maatschappelijke opvang. Ook willen de partners de tijd waarin mensen een beroep doen op maatschappelijke opvang verkorten. 

Zorgkosten beperken

Het rijk wil bezuinigen op de wmo-taken voor sociale verslavingszorg, maatschappelijke opvang en openbare GGZ. Met het nu opgestelde plan moet de druk op maatschappelijke opvang verminderen. Het college hoopt dat de aanpak bijdraagt aan het beleid van de gemeente om zorgkosten te beperken, dure zorg te voorkomen en uit te komen met het rijksbudget. Almelo is centrumgemeente en vertegenwoordigt zes omliggende gemeenten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.