nieuws

Twentse topman Gerard Sanderink ontkent: "Geen steekpenningen betaald"

Sanderink: 'Geen steekpenningen betaald'
Sanderink: 'Geen steekpenningen betaald' © iStock
De Twentse topondernemer Gerard Sanderink ontkent dat een van zijn bedrijven, bouwbedrijf Strukton, steekpenningen heeft betaald aan een Saoedische prins om werk te mogen doen in Saoedi-Arabië. Volgens Strukton gaat het om de betaling aan een 'agent', die 'diensten' verleende om in het land aan het werk te kunnen gaan.
De FIOD viel twee weken geleden binnen bij verschillende vestigingen van Bouwbedrijf Strukton, onder meer bij het hoofdkantoor in Utrecht. De invallen zijn volgens het Financieel Dagblad het gevolg van de verdenking van betalen van steekpenningen om zodoende werk in Saoedi-Arabië te kunnen krijgen. 

'Miljoenen betaald aan halfbroer koning'
Strukton bouwt mee aan een metronetwerk in de Saoedische hoofdstad Riyad. Het contract is in 2013 gesloten en heeft een waarde van 1 miljard, de grootste opdracht voor Strukton ooit. Volgens het Financieel Dagblad heeft Strukton sinds 2013 'miljoenen euro's betaald aan de halfbroer van de huidige Saoedische koning', via het bedrijf 'Somo' waar die prins op de achtergrond eigenaar van is. 
Gerard Sanderink reageert in het Financieel Dagblad voor het eerst op de 'smeergeldaffaire'. Volgens hem is er "geen sprake van steekpenningen, het project is gegund op basis van de laagste prijs".
Ook laat Strukton weten dat "het bedrijf Somo als agent is aangesteld". Alles zou volgens Strukton 'volgens de wet worden uitgevoerd' en 'betalingen vinden alleen op basis van facturen plaats, en enkel bancair'.

Oranjewoud
Strukton valt sinds 2010 onder het beursgenoteerde Oranjewoud, waar Sanderink zelf de grootaandeelhouder van is. Enkele jaren geleden had Strukton tegenvallers bij de verbreding van de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein en de ondertunneling van de A2 bij Maastricht.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.