nieuws

VVD geschokt door explosie in stal Markelo: "Meer doen voor veiligheid"

Zware betonplaten verschoven door de druk van de explosie
Zware betonplaten verschoven door de druk van de explosie © Chantal Everaardt
De VVD-fractie in de Tweede Kamer is geschokt door de explosie afgelopen vrijdag in de koeienstal van het boerengezin Ter Weele uit Markelo. Bij de explosie stortte de emissievrije vloer in. Nadat eerder VVD-Statenlid Henk Veltkamp Gedeputeerde Staten opriep aandacht te hebben voor de veiligheid voor mens en dier op de boerderij, stelde de VVD-Tweede Kamerfractie er schriftelijke vragen over aan de minister van Landbouw.
Veltkamp hield eerder deze week een emotioneel betoog in een bijeenkomst van Provinciale Staten. "Ik ben afgelopen week twee keer bij het getroffen gezin geweest. Het moet me van het hart dat het een enorme chaos is daar. Enorm, enorm. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik ben daardoor zeer geraakt. Dit wens je niemand toe."
Tekst gaat verder onder de video
VVD-statenlid Henk Veltkamp
Meerdere partijen in Provinciale Staten steunden de oproep van Veltkamp om meer aandacht te hebben voor de veiligheidsrisico's van stalsystemen die de uitstoot van schadelijke mestgassen zoals ammoniak moet verminderen.
Gedeputeerde Hester Maij is blij dat partijen aandacht vragen voor de veiligheid van dit soort stalsystemen. "Als provincie vinden we veiligheid van mens en dier ook belangrijk. We gaan dit ook met andere overheden bespreken."

Schriftelijke vragen

In de Tweede Kamer stelden VVD'ers Helma Lodders en Erik Ziengs veertien schriftelijke vragen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.
De Kamerleden willen onder andere weten of de minister en de staatssecretaris opdracht hebben gegeven om onderzoek te doen naar het ontstaan van de explosie en of ze bekend zijn met eerdere vergelijkbare voorvallen bij een emissievrije vloer. Alle vragen van de Tweede Kamerfractie van de VVD zijn hier te lezen.

Onderzoek oorzaak

Boer Freek ter Weele is een week na de explosie en het verlies van vijftien koeien nog steeds aangeslagen. Op dit moment heeft hij nog geen idee over de oorzaak van de explosie in zijn stal. Verzekeringsmaatschappij Univé onderzoekt dit.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.