Kop van Overijssel

Bijzondere treincoupé voor mensen met dementie in Steenwijk

Sinds kort is hij in gebruik: de treincoupé in verpleeghuis De Zonnekamp in Steenwijk. Mensen met dementie kunnen in deze coupé genieten van een simulatie van hoe het er in een echte trein aan toe gaat.
Het is een bijzonder initiatief van Esther van der Schee en Bente Klaster, die zelf ook bij het verpleeghuis werken. Met een camera werd de reis Leeuwarden – Zwolle – Steenwijk gefilmd en nu dus uitgezonden in de coupé.

Conducteur

“We raakten aan de praat met een conducteur tijdens het filmen”, zo vertelt Esther van der Schee. “Hij vond het een geweldig initiatief en wilde er bij zijn tijdens de opening. Uiteindelijk deed hij de openingsceremonie”.

Met een blaas op de fluit werd de coupé op een toepasselijke manier geopend. Toepasselijk, want eenmaal binnen waan je je in een echte trein. Treinbanken, een koffer op het bagagerek, een jas aan de kapstok, een noodrem en een uitzicht waar je u tegen zegt. Overal is aan gedacht door de initiatiefnemers.

Reactie
Voor Van der Schee is het een feest om te zien hoe de coupé ontvangen wordt. “Dagelijks zitten er mensen die weer even ervaren hoe leuk het is om in de trein te zitten. Met een kopje koffie genieten ze dan en daar geniet ik ook weer van.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.