Zwolle

Sander uit Zwolle zet beste filterkoffie (met appeltaartsmaak!) van Nederland

Sander Groenink, eigenaar van Espressobar Maling in Zwolle, is dubbel in de prijzen gevallen tijdens het Amsterdam Coffee Festival. Niet alleen was hij de beste koffieproever van Nederland, ook wist hij het beste kopje filterkoffie te zetten. Groenink mag Nederland over 5 weken vertegenwoordigen op het WK in Boston.
"Ik had nog nooit eerder meegedaan aan een wedstrijd dus ik was compleet verrast", zegt Groenink. Hij wist afgelopen weekend de vakjury ervan te overtuigen dat zijn koffie (zonder kunstmatige smaakstoffen) deed denken aan de smaak van appeltaart. 
"Ik zet drie identieke koppen koffie. Dan gaat het niet alleen om smaak, maar ook om mondgevoel en minder sexy zaken als de oplosbaarheid" legt Groenink uit.

Omschrijven

"Maar uiteindelijk gaat het erom dat je kunt omschrijven wat de jury gaat proeven. Ik heb alleen andersom gewerkt. Ik wilde dat de koffie naar appeltaart ging smaken en ben op zoek gegaan hoe ik die smaak kon creëren. Dus met de keuze van de bonen, het branden en de zet-techniek. Zelfs de keuze voor het water dat je gebruikt heeft invloed op de smaak."

Gekte

Groenink geeft toe dat hoe hij met koffie bezig is een soort gekte is. En nu hij mag meedoen met het WK in Boston, zal dat voorlopig niet ophouden."Er doen daar deelnemers uit 48 verschillende landen mee. Ik ga de komende weken werken aan mijn zet-methode. Om drie identiek smakende koffies te maken ben ik nu eigenlijk veel te riskant te werk gegaan."
Dat Groenink ook nog de beste koffieproever bleek, was helemaal een verassing. "Ik zag mezelf als de nummer 4 van Nederland." Bij het proeven komt het ook aan op snelheid. De proevers krijgen acht sets van drie kopjes koffie voorgeschoteld. Telkens moeten ze één van de drie kopjes aanwijzen die afwijkend is van smaak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.