Saxion

CEO van Steel Group uit Rijssen: "Oost-Nederland moet over op Engels als voertaal"

Mark Voortman, CEO van de Voortman Steel Group in Rijssen, heeft Engels als voertaal ingevoerd bij zijn bedrijven. Voortman: "Om te blijven groeien is ook buitenlands personeel noodzakelijk, dat hebben we al veel. Dus vergaderen we bijna altijd in het Engels."
Voortman zei dat op de relatiedag van hogeschool Saxion, die vooral in het teken stond van de 'war on talent', oftewel, het steeds maar groeiende tekort aan vakkundig personeel dat zich vooral in deze regio voordoet in de technische beroepen.
Bestuursvoorzitter Anka Mulder van Saxion ziet twee mogelijkheden om talent voor onze regio te behouden. "Buitenlandse studenten zouden hier moeten blijven wonen en werken, en de studenten moeten meer worden begeleid om uitval te voorkomen."

'Groei in buitenland'

Volgens Dennis Schipper, CEO van het Enschedese mechatronicabedrijf Demcon, zullen andere, buitenlandse vestigingen van zijn bedrijf sneller gaan groeien. Hij verwees daarbij naar Münster, waar volgens Schipper meer geschoolde arbeidskrachten te vinden zijn dan in onze regio.
Voortman vindt dat Oost-Nederlandse bedrijven zich nadrukkelijker moeten melden voor een samenwerking met Saxion. Hij heeft (nog) geen moeite om personeel te vinden, maar dat komt ook omdat Voortman veel investeert in toekomstig personeel. "Dat begint al op de lagere school, maar ook op het ROC, het Saxion en de UT, met alle opleidingen werken we samen", legt hij uit.  

'Lector' brug tussen bedrijfsleven en onderwijs

Lector Mechatronica Dirk Bekke wees op de mogelijkheden om samen te werken bij onderzoek. "Wij zijn er voor het MKB in de regio, er zijn veel mogelijkheden", zegt Bekke.
Als voorbeeld liet hij een drone zien die gezamenlijk met Space53 is geproduceerd op verzoek van politie, brandweer en veiligheidsdiensten. De drone kan zelfstandig op onderzoek gaan na een melding van een calamiteit op, bijvoorbeeld, een bedrijventerrein. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.