nieuws

Honderd honden weggehaald bij fokker in Deventer

Bij een hondenfokker in het buitengebied van Deventer, zijn honderd honden van verschillende rassen weggehaald. Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming constateerden tal van misstanden, zoals het niet hebben van de benodigde papieren, slechte verzorging en slechte huisvesting van de honden. Het Openbaar Ministerie wil de eigenaar een verbod opleggen op het fokken en verkopen van dieren.
De fokker hield honden van diverse rassen, waaronder Rhodesian Ridgebacks, Labradors, Witte Herders, Jack Russels en verschillende kruisingen hiervan. Een dierenarts werd ingeschakeld, omdat er gezondheidsproblemen werden ontdekt. Verschillende honden hadden onverzorgde en ontstoken wonden, dieren met pijnlijke heupproblemen, onverzorgde en vervilte vacht en afwijkende ontlasting.
Let op: onderstaand filmpje bevat schokkende beelden.
Ook bleek uit onderzoek van de ontlasting dat er honden zijn die Giardia onder de leden hebben, een erg schadelijke darmparasiet. De plek waar de honden verbleven was ernstig vervuild en er hing een sterke ammonialucht. Ook was de constructie van de meeste verblijven niet op orde. Er staken scherpe delen uit waaraan de dieren zich konden verwonden.

Stress

Een deskundige stelde vast dat de honden veel stress vertoonden. Dit bleek uit gedrag als wegkruipen, urineren, braken en afreageren op waterbakken of hekwerk. Ook vertoonden de honden grote angst voor mensen. De jonge honden leken volgens de deskundige niet gesocialiseerd.
De controle vond plaats op 28 februari. Op 22 februari deden de inspecteurs ook al een controle bij de fokker. Toen rezen er grote zorgen over de omstandigheden waarin de honden verbleven. Daarom werd er een nieuwe controle uitgevoerd op de 28ste, waarbij een dierenarts en gedragsdeskundige bij aanwezig waren.

Mogelijk herplaatsing

De honden worden tijdelijk elders ondergebracht door de overheid, waar ze worden onderzocht, geobserveerd en verzorgd. Het gedrag van de honden wordt onderzocht en indien nodig zetten deskundigen een socialisatietraject in. Van daaruit wordt bekeken of de honden elders geplaatst kunnen worden. Is dit niet mogelijk en is de toestand van een dier zo slecht, dan bestaat de kans dat deze geëuthanaseerd moet worden. 
Tegen de eigenaar is proces verbaal opgemaakt voor de slechte verzorging en huisvesting van de honden en het niet voldoen aan andere (administratieve) verplichtingen. Woensdag dient een raadkamerzitting bij de rechtbank in Zwolle tegen de eigenaar over het instellen van een verbod op het fokken en verkopen van dieren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.