dialect

Onmeunig, jaetten, koekediefie: wat is uw favoriete dialectwoord?

Voor het lieveheersbeestje bestaan 89 verschillende dialectwoorden
Voor het lieveheersbeestje bestaan 89 verschillende dialectwoorden © Pixabay
Maart is dialectmaand bij RTV Oost. Een maand lang is er volop aandacht voor de streektaal. In al z’n facetten: muziek, maar vooral ook: het gesproken woord. Wat is eigenlijk uw favoriete woord in het ‘plat’?
Twente, Salland, de Kop van Overijssel. Iedere streek heeft z’n eigen taal. Sterker, ieder dorp heeft z’n eigen dialect. En dat kan soms een paar kilometer verderop alweer heel anders klinken.

Russische invloeden
Wat te denken van Vriezenveen? Vanwege de Rusluie en hun opmerkelijke historische connectie met Rusland zijn de invloeden hiervan tot op de dag van vandaag onmiskenbaar terug te horen in de spreektaal. En als hier de wichter gaan jaetten gaan de kinderen niet op dievenpad, maar gaan ze eten...

Gelukszoekers uit Drenthe streken in vervlogen tijden neer in het turfstekende deel van deze provincie of probeerden een boterham te verdienen in de Enschedese textielindustrie. Ook die Drentse woorden hoor je op straat nog regelmatig terug.

Koekediefie
En voor het lieveheersbeestje bestaan door heel Nederland in totaal 89 dialectwoorden. Een van de allerfraaiste: het koekediefie, zoals ze het diertje in Kampen noemen.

Wat is uw favoriete woord?
Vul het formulier in en verzend uw antwoorden. Aan het eind van de maand maken we een 'hitlijst' van Overijssels favoriete dialectwoorden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.