nieuws

Justitie wil Deventer hondenfokker na nieuwste incident aan ketting leggen

Bij een fokker in Deventer zijn 100 zwaar verwaarloosde honden in beslag genomen
Bij een fokker in Deventer zijn 100 zwaar verwaarloosde honden in beslag genomen © Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
Justitie wil een in opspraak geraakte Deventer hondenfokker aan de ketting leggen. Nadat er vorige week honderd zwaar verwaarloosde dieren in beslag zijn genomen, eiste het Openbaar Ministerie vandaag een verbod voor het houden en de verkoop van honden. De Deventer fokker had na een eerdere inspectie in augustus vorig jaar door inspecteurs van de Dierenbescherming al eens een gele kaart gekregen.
door Jan Colijn
Voor de raadkamer van de rechtbank Zwolle diende woensdagochtend een speciale procedure, waarin justitie vraagt om een einde te maken aan de handelspraktijken van de fokker, die bovendien een pension heeft. Het zogeheten Functioneel Parket wil dat de man geen honden meer mag fokken en verkopen.

'House of Horror'

Op internet regent het klachten van dierenliefhebbers over de fokker. Op de website van het tv-programma Radar wordt het zelfs het House of Horror genoemd.
Tekst gaat verder onder video. Let op video bevat schokkende beelden
Tijdens een laatste inspectie door de Dierenbescherming troffen de inspecteurs in de vroegere varkensstallen in het buitengebied van Deventer een chaos aan. De honden werden onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden en een aantal dieren leed aan een ernstige darmziekte.

Misstanden

Volgens woordvoerder Dik Nagtegaal van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming werden in augustus vorig jaar ook al diverse misstanden geconstateerd. Behalve dat de verblijfsaccommodatie fors te wensen overliet, had de fokker zijn papieren niet op orde. Daarop kreeg de fokker een laatste waarschuwing, waarin hem te verstaan gegeven dat hij de situatie moest verbeteren. Tijdens die inspectie werden overigens geen honden in beslag genomen.
Bij een nieuwe controle bleek de situatie alleen maar fors verslechterd. De honden waren er zelfs dusdanig aan toe dat vorige week besloten werd de 100 dieren, van verschillende rassen, in beslag te nemen. De dieren zijn elders ondergebracht.

Halt toeroepen

De Dierenbescherming zegt het toe te juichen dat justitie de fokker nu een halt wil toeroepen: "Een goede zaak uiteraard, al is het natuurlijk aan de rechter om daar uiteindelijk over te beslissen."
Volgens een woordvoerster van het Functioneel Parket is nu geëist dat de fokker het komende half jaar geen honden van buitenaf meer mag aanvoeren. Vervolgens moet via controles de situatie nauwlettend in de gaten worden gehouden.
De raadkamer van de rechtbank doet 15 maart uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.