oplichting

Bende dupeert Overijsselse filialen Albert Heijn, ze leveren overal valse spaarzegels in

Valse spaarzegels Albert Heijn
Valse spaarzegels Albert Heijn © RTV Oost/ Onder de Loep
Er is een bende actief die de laatste maanden bij Albert Heijn-filialen spaarzegelboekjes inlevert met daarin nagemaakte zegels. De Kop van Overijssel, Salland, Twente, vrijwel overal zijn ze al geweest. Telkens komen daarbij dezelfde mannen in beeld. 
Het namaken en volplakken van boekjes met nepzegels blijkt lucratief. Bij de kassa krijgen ze voor elk boekje met valse zegels 52 euro. Op 10 januari zijn twee mannen gefilmd bij Albert Heijn in Hattem.

Groen joggingpak en Aon-trui

Eén man draagt een groen joggingpak, de ander een trui met Aon erop, het bedrijf dat jarenlang shirtsponsor was van Manchester United. De mannen lopen allebei naar een andere kassa en leveren. Bij elke kassa worden twee boekjes met valse zegels ingeleverd. Met ruim 200 euro verlaten ze de winkel. 
Enkele uren later zijn de mannen in Wierden. Ook hier lopen ze meteen door naar de kassa en leveren daar opnieuw vier spaarboekjes in met valse zegels. Ook hier lukt het om met ruim 200 euro de deur uit te lopen. 

In heel Overijssel actief

"Ze hebben op donderdag 10 januari heel Overijssel doorkruist", zegt Sigrid Passchier van de politie. "Ze zijn toen ook gezien in Rijssen, Deventer en Nijverdal. Ook vanuit Gelderland kregen we meerdere aangiftes binnen. Inmiddels hebben we tientallen soortgelijke zaken liggen." 
De nagemaakte zegels van de bende blijken nauwelijks van de echte zegels te onderscheiden, erkent Passchier. "Op de echte zegels glimt alleen het woord 'spaarzegel', bij de valse zegels glimt alles. Maar verder zijn ze bijna perfect nagemaakt. Het is dus niet vreemd dat sommige caissières, zeker in de snelheid, het verschil niet zien."
De spaarzegelbende is nog niet gestopt. Eind januari waren ze weer in Overijssel. "Toen zijn ze gefilmd in Oldenzaal", zegt Passchier. "Op vrijdag 25 januari is dezelfde man met de AON-trui te zien bij winkelcentrum In den Vijfhoek. Diezelfde dag is hij ook in het Albert Heijn-filiaal in de Oldenzaalse wijk Zuid Berghuizen geweest. Wij willen dat dit zo snel mogelijk stopt en hopen dat ze worden herkend."

Tips?

Help mee die mannen te vinden. Weet je wie het zijn? Heb je andere informatie die kan helpen om deze groep te stoppen? Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070 (gratis nummer), of gebruik het online tipformulier. Tippen via Facebook mag ook, stuur de politie Oldenzaal dan een privébericht. Anoniem reageren, zonder dat de politie achter je gegevens komt, kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.