politie

Experiment: Overijsselse agent moet vaker op fiets naar werk

Agenten van de politie in Overijssel moeten vaker de fiets pakken voor hun woon-werkverkeer. Het gaat om een landelijk project van de Nationale Politie met als uitgangspunt de dienders vaker op hun fiets of e-bike te krijgen. De politie-eenheid Oost-Nederland vormt daarbij de proeftuin.
Staatssecretaris Van Veldhoven maakt daarover afspraken met de Nationale Politie, waarin de ambities voor de komende jaren worden vastgelegd.

Fietsambassadeur

De bewindsvrouw wil nog deze kabinetsperiode 200.000 forensen uit de auto op de fiets krijgen. Daartoe is ze een samenwerkingsverband aangegaan met meerdere bedrijven en organisaties die zich fietsambassadeur noemen.
Deze ambassadeurs vertegenwoordigen meerdere sectoren, waaronder de Efteling, de Radboud Universiteit, Tata Steel en de Schiphol Groep. De Nationale Politie fungeert als 12e fietsambassadeur.
Voor de politie houdt dat in dat landelijk binnen drie jaar minstens 15.000 politiemedewerkers op en neer naar hun werk moeten gaan pendelen. Met meer dan 7.000 medewerkers is dit de grootste eenheid binnen de politie.

Laadpunten

Volgens Jolanda Aalbers, hoofd bedrijfsvoering van de eenheid Oost-Nederland, wordt de komende tijd onderzocht welke investeringen met het project gemoeid zijn. “Over drie jaar willen wij voor ieder basisteam voldoende laadpunten hebben voor e-bikes.”
Volgens Aalbers fietst in Oost-Nederland op dit moment 21 procent van de medewerkers structureel naar het werk: “Ik wil dat over drie jaar graag op 25 procent hebben.”

Zieke agenten

Door vaker op de fiets te stappen, kunnen de agenten bovendien werken aan hun gezondheid. “Afgelopen weken was in het nieuws dat de Nationale Politie samen met de brandweer het hoogste ziekteverzuimpercentage in Nederland heeft. Wij hopen dat stimulering van het fietsgebruik bijdraagt aan een reductie van dit ziekteverzuim.”

Bovendien zegt de politie een steentje bij te willen dragen aan een betere bereikbaarheid van binnensteden en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Leasen fiets
Van Veldhoven heeft voor de komende jaren een pakket aan maatregelen aangekondigd. Zo moet het leasen van een fiets vanaf 1 januari 2020 net zo gemakkelijk worden als het leasen van een auto. Bovendien wordt een kwart miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe fietsroutes en stallingen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.