PS2019

Anieke (25) uit Delden wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden

Anieke Kranenburg (25) uit Delden is kandidaat voor Water Natuurlijk in Waterschap Vechtstromen. Als ze 20 maart als bestuurder gekozen wordt, zal ze het jongste bestuurslid uit de geschiedenis van het waterschap worden. "Ik wil de boel wakker schudden", zegt ze.
Langs de Regge bij Nijverdal maakt ze regelmatig haar hardloopkilometers. Door de regen van de afgelopen dagen staat het water in de rivier zichtbaar hoog.
"Ik vind het een heerlijk plekje, waar je echt van water kunt genieten", legt Anieke uit. "Schoon water is niet alleen belangrijk voor de mens, maar ook voor de natuur. Zoals hier."

Communicatiestagiair?

Twee jaar geleden nam ze voor het eerst een kijkje bij het Waterschap Vechtstromen. Het bestuur is democratisch gekozen, maar bestaat voornamelijk uit oudere mannen. "Mensen vroegen allemaal of ik de nieuwe communicatiestagiair was. Maar ik kwam kijken wat er eigenlijk gebeurt bij een waterschap."
Ze is kritisch op de waterschappen. "Ik vind het een gesloten organisatie. Ze gebruiken woorden als klimaatbuffers of kaderrichtlijn water. Daar snapt de burger niets van."

Gevolgen klimaatsverandering

Het is voor Anieke een uitdaging om uit te dragen wat Waterschappen doen. "Juist mijn generatie moet leven met de gevolgen van de klimaatsverandering, maar het is ook deze generatie die keuzes kan maken. Waterschappen spelen een belangrijke rol bij de aanpak van die verandering. Dus het zou jongeren eigenlijk moeten aanspreken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.