Steenwijkerland

Veehouderij uit Steenwijkerland stilgelegd na verwaarlozing koeien

Koeien (niet de koeien uit dit verhaal)
Koeien (niet de koeien uit dit verhaal) © RTV Oost / Teun van der Velden
Een veehouderij in de gemeente Steenwijkerland wordt stilgelegd. Dat heeft de rechtbank in Zwolle besloten. Op de boerderij werden meer dan honderd runderen gehouden onder zorgelijke omstandigheden.
De betrokken boer werd in 2017 en 2018 al veroordeeld voor het overtreden van dierenwelzijnsregels. Afgelopen maand bleek tijdens twee controles door de NVWA opnieuw dat het mis was. 
Dieren hadden bedorven voer, er was geen water en overal lag mest. Daarnaast liepen er dieren rond op het erf, terwijl scherpe voorwerpen zoals harken en werktuigen op de grond lagen. De dieren zouden zich daaraan kunnen verwonden. In de stal lag een dood kalf.
De NVWA heeft bij de eerste controle ruim 50 runderen afgevoerd. Bijna 70 dieren hoefden toen niet afgevoerd te worden, omdat herstel mogelijk leek. Bij een tweede controle bleek dat dat herstel niet plaats had gevonden en dat de situatie opnieuw zorgwekkend was.
De maatregel van de rechtbank duurt een half jaar en kan verlengd worden. De boer heeft een week om de dieren af te laten voeren. Gebeurt dat niet, dan worden de koeien in beslag genomen.
De boer moet zich 3 mei verantwoorden voor de rechtbank in Zwolle. Het OM verwijt de boer het houden van koeien zonder schone ligplaats, het niet hebben van water/voer en het hebben van een dood kalf in de stal.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.