nieuws

Het bos van koe Hermien krijgt een heel ander karakter

Iets meer dan een jaar geleden struinde koe Hermien bij Lettele wekenlang door voornamelijk dennenbos. Maar veel naaldbomen zijn inmiddels gekapt, duizenden loofbomen worden geplant.
Dat heeft niks met koe Hermien te maken, maar alles met het verhogen van de grondwaterstand in natuurgebied Het Oostermaet, tussen Lettele en Okkenbroek.

Verdampen

Gerben Visser van de stichting IJssellandschap, eigenaar van het gebied: "Naaldbomen houden hun naalden in de winter vast. Daardoor verdampt er veel regenwater. Loofbomen verliezen hun blad, waardoor het regenwater langs de boom naar de bodem stroomt en in de grond wordt opgenomen."
En dus zijn er op twee plekken in het gebied al vele dennenbomen gekapt en worden nu duizenden loofboompjes geplant. Op deze manier hoopt IJssellandschap samen met de provincie Overijssel en het waterschap de grondwaterstand in het gebied structureel te verbeteren. Niet onbelangrijk in tijden waarin het grondwaterpeil door droogte flink onder druk staat.

Natuurlijker

Gerben Visser: "Daarnaast willen we dit gedeelte bos van Het Oostermaet natuurlijker maken, geschikter voor planten en dieren. En dat werkt beter met inheemse loofbomen als eiken en lindes in plaats van naaldbomen."
De klus, in totaal worden er 8000 boompjes geplant, wordt onder meer geklaard door clïënten van zorginstelling Dimence. Volgende week zullen ook vluchtelingen helpen bij het planten van nieuw bos op Het Oostermaet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.