PS2019

Slechts kwart van de kandidaten Overijsselse Statenverkiezingen is vrouw

Stembus legen
Stembus legen © RTV Oost
Provinciale Staten in Overijssel blijven ook na de verkiezingen een mannenbolwerk. Iets meer dan een kwart van het aantal kandidaten dat in Overijssel op de lijsten staat, is vrouw. Dat aantal ligt mogelijk iets hoger, omdat van Forum voor Democratie niet bekend is of de kandidaten man of vrouw zijn. Kleine partijen als Partij voor de Dieren en 50PLUS scoren opvallend hoog op het aantal vrouwen op de lijst.
343 personen hebben zich kandidaat gesteld voor de Statenverkiezingen. 92 daarvan zijn vrouw, een percentage van 27 procent. De meeste vrouwen staan op de lijst van de ChristenUnie, zestien in totaal. De SGP heeft geen enkele vrouw op de lijst staan. 

Bekijk hieronder alle lijsten van de partijen die meedoen aan de verkiezingen.

Vrouwelijke lijsttrekkers

In Overijssel doen dertien partijen mee aan de verkiezingen. Vier partijen hebben een vrouwelijke lijsttrekker, VVD, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA. Het zijn, misschien niet toevallig, ook partijen met behoorlijk veel vrouwen op de lijst.
Hoewel de PvdA daar dan weer een uitzondering op vormt met slechts acht vrouwen op een totaal van 32 kandidaten. VVD heeft elf vrouwen op de lijst staan, GroenLinks dertien en ChristenUnie dus zestien. Het is wel noodzakelijk om daarbij op te merken dat die partijen ook de grootste lijsten hebben van alle deelnemende partijen. GroenLinks en ChristenUnie hebben respectievelijk 46 en 43 kandidaten op de lijst staan. 
De Partij voor de Dieren en 50PLUS zijn positieve uitzonderingen als het gaat om het aantal vrouwen op de lijst. Bij de Partij voor de Dieren zijn zeven van de elf kandidaten vrouw. Bij 50PLUS is dat de helft. 

Bekijk hieronder het aantal vrouwen op de verschillende Overijsselse kieslijsten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.