Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap Drents Overijsselse Delta controleert schoonmaak sloten met satellietbeelden

Waterschap controleert schoonmaak van sloten vanuit de ruimte
Waterschap controleert schoonmaak van sloten vanuit de ruimte © Waterschap Drents Overijsselse Delta
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) controleert voortaan met satellietbeelden of sloten goed zijn schoongemaakt. De nieuwe methode levert veel tijdswinst op en bespaart personeelskosten.
Het waterschap maakt deze keuze na een proef met het systeem in een klein gebied. Uit een test bleek dat tachtig procent van de sloten goed werd beoordeeld door gebruik te maken van satellietbeelden. 

Controleren

Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde ‘schouwsloten’ goed zijn schoongemaakt. Schouwsloten zijn sloten die niet door het waterschap worden onderhouden, maar door de eigenaren van het land rond de sloot. De controle is nodig, omdat achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of beperkingen in de aan- en afvoer van water.  
Eerder controleerden zo’n zestig medewerkers met een iPad de sloten. Hier waren ze ongeveer een week mee bezig. Door de nieuwe methode hoeven medewerkers alleen nog maar naar de locaties die als 'afgekeurd' worden aangemerkt door het computersysteem. Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kan het waterschap gelijk afvinken. 
Het waterschap gaat de eerstvolgende controleronde het systeem gebruiken voor het hele werkgebied. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.