lerarentekort

Leerlingen van Reggessteyn hebben een bijbaan voor de klas

CSG Reggesteyn, Hogeschool Windesheim en basisscholen De Es en De Meander in Hellendoorn en Nijverdal hebben de handen ineengeslagen. Het doel? Leerlingen enthousiast krijgen om als leerkracht aan het werk te gaan.
Het staat deze week volop in de belangstelling. De acties in het onderwijs moeten onder meer de hoge werkdruk en het lerarentekort onder de aandacht brengen.
Leerlingen van CSG Reggesteyn in Nijverdal bieden voor een deel de oplossing door te helpen in een basisschoolklas. En ze krijgen er nog voor betaald ook.

'Deze baan betaalt beter'

Ze helpen bij rekenen, taal en onderzoekend leren. Zo heeft de leerkracht meer tijd over voor andere taken. Jarno is één van de leerlingen die zich heeft aangemeld voor de pilot. "Ik vind het heel leuk. Mijn andere bijbaan heb ik opgezegd omdat het niet te combineren is. Dit baantje betaalt nog beter ook".
Volgens Jan Heijink, unitleider bij Reggesteyn, kwam de vraag vanuit het basisonderwijs. Op de middelbare scholengemeenschap is het al gebruikelijk dat leerlingen van de bovenbouw de onderbouwleerlingen helpen om lesstof uit te leggen.

Pabo

"Het helpt leerlingen om in de praktijk te kijken of het vak van leerkracht iets voor hen is. Aan de andere kant biedt het kansen voor de Pabo om leerlingen te laten kiezen voor de lerarenopleiding", zegt Heijink.
"De leerlingen van Reggesteyn worden weer begeleid door Pabo-studenten van Windesheim, die op hun beurt weer begeleid worden door hun studenten", zegt Heijink. 

Vooruitgang

Babette weet nu al dat ze later voor de klas wil staan. "Ik weet nog niet of ik docent wil worden op de middelbare school of leerkracht in het basisonderwijs. Maar het is echt heel leuk, vooral als de kinderen je van alles vertellen. Het is net alsof ik er helemaal bij hoor."
De leerkracht is erg blij met de hulp. "Zij helpen bijvoorbeeld met lezen, en we zien ten opzichte van het begin van het jaar echt goede verbeteringen bij de wat zwakkere lezers", zegt Marloes Dijsselhof van basisschool De Es in Hellendoorn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.