nieuws

De Goede Herder weigert regeling te treffen met vrouwen die dwangarbeid verrichtten

naaiatelier De Goede Herder
naaiatelier De Goede Herder © archief rtvoost
De congregatie van de Goede Herder weigert een regeling te treffen met de vrouwen die tijdens hun jeugd in wasserijen en naaiateliers onbetaalde dwangarbeid verrichtten. "Het paste in het pedagogisch klimaat van die tijd", is het verweer. Advocaat Pieter Nabben noemt de verwijten van dwangarbeid, mensenhandel en opsluiting "ongepast” en "onterecht".
De congregatie reageert hiermee op een aansprakelijkstelling door 44 vrouwen. Zij eisen erkenning van de misstanden, nabetaling van loon en compensatie voor de materiële en immateriële schade. Met het afwijzen van een regeling lijkt een rechtszaak onafwendbaar. Advocaat Liesbeth Zegveld bereidt juridische stappen voor.

15.000 meisjes

Zeker 15.000 meisjes en vrouwen deden tussen 1860 en 1978 dwangarbeid bij de zusters in Almelo, Zoeterwoude, Tilburg, en Velp. De zusters wordt verweten het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden te hebben door de meisjes op te sluiten en te dwingen tot onbetaalde arbeid. 
Volgens de congregatie zou er geen sprake zijn geweest van uitbuiting en werden de meisjes goed verzorgd. Ook zou er niet verdiend zijn aan hun arbeid. "Er was zelfs een toenemend exploitatietekort", stelt Nabben.

Teleurgesteld en strijdlustig

Op de Facebookpagina die de meisjes-van-destijds hebben aangemaakt, wordt met teleurstelling maar ook strijdlustig gereageerd op de afwijzing. Volgens hen was er van verzorging amper sprake, hadden ze nauwelijks vrije tijd en werd hun geen opleiding geboden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.