nieuws

Critici hebben twijfels over bypass bij Kampen: 'Het is nog steeds onveilig'

Bij extreem hoogwater in de IJssel en een zeer harde westenwind is Kampen nog steeds onveilig. Dat zegt Hanse Houkema uit Kampen, hij is lid van Natuurvereniging IJsseldelta. Die groep is altijd erg kritisch geweest over de bypass bij Kampen.
De bypass moet de stad beschermen wanneer het water in de IJssel hoog staat. Het werkt dan als extra afwatering naar het Drontermeer. Critici denken dat het water in deze geul juist een gevaar kan zijn. Het zou bij extreme omstandigheden zo hoog opgestuwd kunnen worden, dat het overstromingen kan veroorzaken.
Die extreme omstandigheden schijnen zeer zelden voor te komen. Dat zou eens in de twaalfhonderd jaar zijn.

Alternatief

Als oplossing bedacht de natuurvereniging het plan om de IJssel over een lang stuk dieper te maken. Er zouden dan twee stromingen ontstaan: het opstuwende water gaat dan wel landinwaarts, maar het water van de IJssel kan, omdat de rivier diep genoeg is, met een onderstroom alsnog naar het IJsselmeer. Dat voorkomt een te hoge de waterstand van de rivier erg hoog komt te staan.

Koninklijk bezoek

Woensdag is het project officieel afgerond en is de oplevering van het project 'Ruimte voor de Rivier'. De plechtigheid is bij de sluis in het Reevediep, bij Kampen, onder toeziend oog van Koning Willem Alexander.
De koning wordt rond twintig voor elf 's ochtends verwacht en gaat tegen half twaalf weer weg. RTV Oost doet live verslag van het koningsbezoek en de officiële handelingen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.