Droogte van vorig jaar heeft 'grote impact' op winst ForFarmers

De 'uitzonderlijke warme en droge zomermaanden' hebben invloed gehad op de winst van ForFarmers. Door de droogte stegen de grondstofprijzen van de veevoederproducent en door de lage waterstand stegen de aanvoerkosten. Waar een hogere nettowinst werd verwacht, bleef deze nu gelijk op 57,6 miljoen euro.

Volumegroei, omzetgroei, maar geen winstgroei: 2018 was volgens topman Yoram Knoop "een jaar met twee gezichten". ForFarmers, met diverse vestigingen in Overijssel, nam vier bedrijven over en is nu in Nederland, België, Duitsland, Polen en Groot-Brittannië actief. Het volume aan veevoer steeg met 5 procent naar 10 miljoen ton. De omzet steeg met 8,4 procent naar 2,4 miljard euro. 

Grondstoffen

De grondstoffen van ForFarmers zijn voor het grootste deel gewassen van het land. De droogte van vorig jaar zorgde voor dalende opbrengsten en daardoor stegen de grondstofprijzen. Daarnaast zorgde diezelfde droogte voor extreem lage waterstanden. Omdat ForFarmers veel gebruik maakt van vervoer over binnenwater, en de schepen minder beladen konden worden, stegen de kosten voor dat vervoer stevig. 

ForFarmers is van plan stevig in de kosten te snijden. De komende jaren moet het personeelsbestand dalen met 150 fte. Daarnaast verwacht ForFarmers nog een tegenvallende eerste helft van volgend jaar vanwege de 'inkoopposities'. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: