Varkensboer Straathof kan gewoon aan de slag in Mariënheem

De gemeente Raalte heeft terecht geen onderzoek gedaan naar mogelijk criminele activiteiten van de omstreden varkensboer Adriaan Straathof. Dat oordeelt de Raad van State. Straathof wil in Mariënheem een varkensbedrijf uitbreiden.

Omdat Straathof een zeer slechte reputatie heeft door het overtreden van milieuregels en regels voor dierenwelzijn vonden omwonenden en  Stichting Leefbaar Buitengebied een zogeheten Bibob-onderzoek nodig. In Duitsland heeft de varkensboer zelfs een beroepsverbod. 

Niet voor Nederland

De Raad van State heeft vandaag besloten dat dit beroepsverbod niet in Nederland geldt. Bovendien heeft de gemeente toegezegd om de varkenshouderij aan de Nijverdalseweg streng in de gaten te houden.

De gemeente Raalte gaf een vergunning aan de varkensboer om de vestiging in Mariënheem een andere indeling te geven en om nieuwe stallen te bouwen. De stichting en de omwonenden wezen de Raad op toenemende luchtvervuiling en een brandgevaarlijke inrichting van de stallen. Volgens de Raad zijn die bezwaren op niets gebaseerd.


Straathof kan dus gewoon aan de slag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: