Vechtdal

Proef met vijf vakantieparken in het Vechtdal om verloedering tegen te gaan gestart

Zo'n 30% van de vakantieparken in de regio Vechtdal kan wel wat steun gebruiken om weer vitaal te worden. Recreatie is een belangrijke economische factor in de regio tussen Zwolle en Hardenberg, maar niet alle huisjesparken staan er goed voor.
Om verdere verloedering te voorkomen komt de provincie in actie. Samen met de gemeenten Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Staphorst en Zwolle wordt geprobeerd de recreatie- en vakantieparken weer vitaal te maken. En dat is lastig, omdat bijna elk park zijn eigen 'probleem' heeft.

Permanente bewoning

Zo'n 47 procent van de huisjes op deze parken wordt niet recreatief gebruikt. Tweeduizend mensen wonen permanent in een recreatiewoning. Dat mag eigenlijk niet, maar wordt in sommige gevallen nog wel gedoogd. Om ervoor te zorgen dat het recreatief gebruik op vakantieparken weer omhoog gaat, is besloten tot de oprichting van 'Vitale vakantieparken Vechtdal'.
Een ander probleem zijn soms grote aantallen arbeidsmigranten of mensen die met woningnood te maken hebben die leven op dit soort parken. Er is geen pasklare oplossing, daarom wordt met alle partijen gekeken wat wel mogelijk is. Daarvoor worden gesprekken gevoerd met de bewoners van de parken, de gemeenten, de provincie, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties.

Deelnemende parken

De deelnemende parken zijn Park Moscou en Het Stoetenslagh (bungalowpark en chaletpark) in Hardenberg, Recreatiecluster Stegeren (Belmonde, Berghorst en Hongerige Wolf) in Ommen en Park ’t Veldhuis in Staphorst. Met bungalowpark Aan de Stouwe in Ommen worden nog gesproken voor mogelijke deelname aan de proef.

Provinciale aanpak

Eventuele verbeteringen aan de vakantieparken worden eind 2019 daadwerkelijk uitgevoerd. De ervaringen van de pilot moeten uitdraaien op een provinciale aanpak. 
Burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen is voorzitter van de stuurgroep van het project Vitale Vakantieparken Vechtdal: "We zijn er op tijd bij om de kansen die er voor deze parken liggen te pakken. Dat kunnen we als gemeenten niet alleen. Er moet ook maatwerk geleverd worden, want voor elk park gelden weer andere uitdagingen."

Zwolle veroorzaakt overloop

De gemeente Zwolle doet ook mee aan het onderzoek, zoals wethouder Monique Schuttenbeld uitlegt; "Wij zijn mede verantwoordelijk voor het probleem. In Zwolle is de woningmarkt krap, veel mensen wijken dan ook, al dan niet tijdelijk, uit naar een vakantiepark. En daar zijn deze parken niet voor bedoeld. We moeten samen zoeken naar een oplossing."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.