nieuws

Verbreding Twentekanalen kan doorgaan, minister trekt 72 miljoen euro uit

72 miljoen euro voor verbreding Twentekanalen
72 miljoen euro voor verbreding Twentekanalen © RTV Oost / Emiel Geerding
De verbreding van de Twentekanalen kan doorgaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen stelt 72 miljoen euro beschikbaar voor de vervanging van veertien kilometer damwanden.
Met het geld worden, naast het eerder geplande baggerwerk voor verruiming van het kanaal, straks ook de damwanden vervangen in plaats van gerenoveerd. De totale projectbegroting bedraagt hiermee 180 miljoen euro.

De Twentekanalen worden verruimd zodat grotere schepen gebruik kunnen maken van de vaarwegen.

Almelo

De gemeente Almelo is blij met het besluit van de minister. Op 19 maart wordt in de raad voorgesteld om 3,9 miljoen euro te investeren in de verruiming en verdieping van de gemeentelijke havens en kades. 

Hengelo

"Fantastisch nieuws voor Twente", zegt wethouder Gerard Gerrits. "Het is een enorme maar broodnodige investering. Het Twentekanaal is de economische levensader voor tientallen ondernemingen. Vooruitlopend op de verruiming van de Twentekanalen is door Twentse ondernemers de afgelopen jaren circa 490 miljoen euro geïnvesteerd. Het gaat om uitbreiding, nieuwbouw productielocaties, de bouw van een containerterminal en zelfs een schip dat niet in het huidige maar wel in het verdiepte kanaal kan varen."
Ook gedeputeerde Bert Boerman is blij met de forse investering. "Twente is een belangrijk logistiek knooppunt tussen de Rotterdamse haven en Noord- en Oost-Europa. Met de aanpak van de Twentekanalen kunnen ook grotere schepen, in de klasse Va met een aflaatdiepte van 2,80 meter, in deze regio komen. Dat is belangrijk voor het stimuleren van het goederenvervoer over water." 

Minder vrachtwagens

Daarnaast hoeven er dan minder vrachtwagens de weg op. "Dat is goed voor de bereikbaarheid en luchtkwaliteit van onze steden en dorpen en de werkgelegenheid in deze regio", zegt de gedeputeerde. 
De hele regio kent zo’n 45 watergebonden bedrijven, waar 5.100 mensen werken. Jaarlijks passeren zo’n 12.000 vrachtschepen met ruim 7 miljoen ton lading de vaarweg. Dat staat gelijk aan duizend vrachtwagens per dag van de weg. 

Vertraging

Eind 2017 liep de verruiming van de Twentekanalen flinke vertraging op. Omdat er te veel onzekerheden waren over het beheersen van het grondwater, werd de gunning van het project uitgesteld. Eerder al liep de verruiming vertraging op, omdat het ontwerp van de werkzaamheden over moest.
Uit een second opinion is gebleken dat het overgrote deel van de damwanden vervangen moet worden voor de veiligheid.

2020 nieuwe gunning
Binnen enkele maanden vindt de aanbesteding van het project plaats. De planning is dat het project dan in de zomer van 2020 wordt gegund. Naar verwachting is het project na de zomer van 2023 klaar. Dit is een jaar later dan oorspronkelijk gepland.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.