Expeditie Oost

Expeditie Oost: Tinka (11) uit Zwolle gaat voor de top in sportklimmen

Eigenlijk klimt de elfjarige Tinka uit Zwolle vooral omdat ze het gewoon leuk vindt om te doen, maar stiekem droomt ze ervan om olympisch kampioen sportklimmen te worden. Voordat het zover is, gaat ze aanstaande zaterdag éérst naar de regionale kampioenschappen in Heerenveen.
Elke week is Tinka wel een keer in de klimhal van Yosemite in Zwolle te vinden. Ze traint voor de wedstrijd die ze aanstaande zaterdag gaat klimmen in Heerenveen.

Verschillende routes

Met zo'n vijftien andere jeugdklimmers van Yosemite zal ze daar strijden voor een beker of een medaille. Ze zit in de middenklasse van de jeugd van Midden-Nederland.
Tinka (11) gaat voor de top
Tinka (11) gaat voor de top © RTV Oost
"Het gaat bij sportklimmen om de moeilijkheidsgraad van een bepaalde route die te klimmen is. En dan is het de bedoeling dat je zover mogelijk in die route kan klimmen", vertelt Tinka terwijl ze in de wand klimt.

Hobby en passie

Ze klimt zo snel naar boven dat het moeiteloos lijkt te gaan. "Maar dat is niet altijd zo, hoor!", lacht ze. "Sommige routes zijn lastig voor me, dus die moet ik nog heel goed gaan oefenen."
Hoewel ze aangeeft dat ze vooral voor de lol klimt, droomt ze toch van een olympische titel te worden. Ze straalt als we vragen of we haar misschien wel terug gaan zien op televisie als olympisch kampioen. "Ja!", roept ze meteen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.