winkeldiefstal

Hoe winkeliers in Kampen dieven aanpakken met een ‘min of meer illegale app’

Hoe Kampen met een ‘min of meer illegale app’ winkeldieven wil pakken
Hoe Kampen met een ‘min of meer illegale app’ winkeldieven wil pakken © GettyImages / Nomadsoul1
De gemeente Kampen wil keihard optreden tegen winkeldieven. Wie twee keer wordt gepakt voor diefstal, komt geen enkele winkel meer in. Dieven die ondanks een verbod tóch naar binnen denken te kunnen glippen, komen bedrogen uit: ondernemers hebben een ‘min of meer illegale’ manier bedacht om dieven aan te pakken.
Fré Helleman van Ondernemersvereniging Kampen is dik tevreden over de informatieavond van gisteravond. De opkomst was fors: er waren vertegenwoordigers van de politie, ondernemers en zelfs de burgemeester kwam opdraven. Bovendien zijn er concrete maatregelen bedacht om winkeldieven te dwarsbomen. En dat is volgens de Kampense ondernemer hard nodig. 
Want winkeldiefstal is een serieus probleem in de stad, meent Helleman. "In augustus en september was een golf aan diefstallen. Toen kwam het in de media en was het opeens over. Als er aandacht voor is, neemt diefstal af", concludeert de ondernemer.

Groep van vijf man in je winkel

De meeste diefstallen worden gepleegd door asielzoekers, zegt Helleman. "Dat waren vooral Noord-Afrikanen uit het azc tussen Dronten en Kampen. Die kwamen dan in groepen om te plunderen. Dan staat er opeens een groep van vier of vijf man in je winkel, dat is erg bedreigend."
Toen deze groep uit het azc vertrok, nam het aantal diefstallen ook af, merkte de ondernemer. Maar even later, in januari, verdwenen er plotseling weer meer artikelen uit de schappen. De reden? Er zat een nieuwe groep asielzoekers met een verslavingsachtergrond in het azc, denkt Helleman. 

Lik-op-stuk-beleid

Inmiddels is het weer rustig in de Kampense winkels. Om te voorkomen dat de stad met een derde 'diefstalgolf' te maken krijgt, staken de ondernemers, politie en burgemeester gisteravond de koppen bij elkaar. Een streng lik-op-stuk-beleid én een app moeten er voor zorgen dat de winkels 'schoon' blijven.
Wie één keer steelt, komt die ene winkel niet meer in. Wie twee keer steelt, moet naar een andere stad om te winkelen. Een algeheel winkelverbod, dus. Inbrekers worden hiervoor gewaarschuwd met nieuwe stickers, die op de deuren van Kampense winkels zullen prijken. 
Wie twee keer wordt gepakt, is gelijk bekend bij iedere winkelier in Kampen; de gegevens van de dader komen in een app voor winkeliers. "Die informatie delen we alleen met andere winkeliers, dus het is privacybestendig", zegt Helleman. 

'Min of meer illegaal'

De app wordt nu al gebruikt door de winkeliers. "Het is min of meer illegaal", zegt Helleman. "Een paar jaar geleden zou het delen van gegevens niet kunnen, maar nu stappen mensen er makkelijker overheen. Als we iemand betrappen, mogen we de gegevens delen met andere winkeliers."
Eén van de eerste dieven op de 'zwarte lijst' is een vrouw; ze werd gefilmd toen ze in een park de buit onder haar jurk vandaan toverde. 
Kampense ondernemers gebruiken de app tegen inbrekers nu al. Het strenge lik-op-stuk-beleid gaat over tien dagen in. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.