nieuws

Uitvaart wordt groots eerbetoon aan overleden miss: 'Onze ster Lotte gaat nog één keer stralen'

De uitvaart van de overleden miss Lotte van der Zee uit Enschede belooft komende zaterdag een even groots als indrukwekkend eerbetoon te worden. Vader Bert en moeder Eugeniek hebben de afgelopen dagen het scenario geschreven voor het afscheid van hun enige dochter: "Lotte, onze ster, gaat nog één keer stralen." Intussen gaat vandaag de inzamelingsactie voor de getroffen familie van start.
door Jan Colijn
Sinds de ouders Bert en Eugeniek vorige week thuiskwamen vanuit München, leven ze in een roes. "We krijgen ontzettend veel aanloop van familie en vrienden, maar zodra iedereen weg is, dringt het besef pas goed door. En vooral wanneer we met ons tweetjes bij Lotte zijn."

Lotte terug in Enschede

Het fotomodel en voormalig Miss Teen Universe werd een dag voor haar twintigste verjaardag, op wintersport in Oostenrijk, getroffen door een hartstilstand. Nadat haar ouders haar nog hebben gereanimeerd, werd Lotte overgebracht naar het ziekenhuis. Eerst naar het Oostenrijkse Westendorf, later naar het universiteitsziekenhuis van München. Daar overleed ze vorige week. Nadat de ouders diezelfde week nog terugkeerden, werd hun dochter afgelopen woensdag teruggebracht naar Enschede. 
Iedereen is welkom om Lotte een laatste groet te brengen
Eugeniek, moeder van overleden miss
De ouders hebben de afgelopen dagen hard gewerkt aan het draaiboek voor het afscheid van hun dochter. Ze hebben besloten dat de uitvaart een grote ode aan Lotte en haar leven moet worden.

Laatste groet

In de overlijdensadvertentie noemen ze Lotte "Onze parel, onze alles" en roepen ze iedereen op liever niet in rouwkleding te komen, maar in de eigen kleding. "Kom zoals je bent". 

Lottes favoriete plekje

De locatie is heel bewust gekozen: "De Oude Markt in Enschede. Omdat Lotte daar altijd was te vinden. Lotte ligt in de Grote Kerk. Er komt geen kerkdienst, maar iedereen is welkom om Lotte een laatste groet te brengen." Dit kan van 10.00 tot 13.30 uur.
Vervolgens gaan de leden van Lottes hockeyclub EHV en haar vriendinnen rond enen ballonnen oplaten. "Zwart met gouden sterren. Omdat Lotte nu eenmaal 'onze ster' is. Ook zal Lotte zaterdag haar favoriete kleding dragen: een pak met sterren. Dat droeg ze tijdens Kerst en lag klaar om te dragen tijdens haar verjaardag. Maar dat heeft dus niet zo mogen zijn."

Geschokte reacties

De ouders hebben nog geen idee wat ze komende zaterdag te wachten staat. Het overlijden van de jonge miss zorgde voor een golf aan geschokte reacties in de vaderlandse showbizz. De Enschedese vormde een bekende verschijning in de modellenwereld. Alleen al op Instagram heeft ze ruim 190.000 volgers. "We hebben echt geen flauw idee hoeveel mensen er zullen komen."

'Lotte wás nacho's'

De crematie zal die middag in besloten kring plaatsvinden. "Maar eerst gaan we op de Oude Markt nog met iedereen nacho's eten. Want Lotte wás nacho's. We wilden dat eigenlijk allemaal zelf regelen, maar toen we daarvoor aanklopten bij kroegen rond de Markt, kregen we te horen: 'Nee hoor, dat regelen wij'. Dat doen ze dus allemaal gratis voor ons. Vandaar dat de cafés Fabels, De Kater en Bluff nu voor iedereen nacho's in de kerk neerzetten. Superlief, zó warm."

Onderzoek doodsoorzaak

Zoals al eerder gemeld heeft de Duitse justitie intussen een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak van Lotte. Een standaardprocedure gezien de jeugdige leeftijd van het fotomodel. "De uitslag laat vermoedelijk nog wel een tijdje op zich wachten. Aanvankelijk zagen we zo'n onderzoek helemaal niet zitten, maar vanzelfsprekend willen we nu ook wel weten wat er met onze Lotte aan de hand was. Bovendien kan het ook voor ons van belang zijn. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat er sprake is van een genetische afwijking, dan zullen ook wij medisch moeten worden onderzocht."

Inzameling

Vandaag begint via de Facebookpagina 'Uit liefde voor Lotte' de inzamelingsactie voor de getroffen ouders. Geïnitieerd door de EHV, de hockeyvereniging waar Lotte lid van was. "Dat kondigden ze al aan toen we nog in München zaten, maar we hadden aanvankelijk zoiets van: dat is allemaal niet nodig. Maar we zijn beiden zelfstandig ondernemers en zijn toch voor heel wat onvoorziene kosten komen te staan, terwijl tegelijkertijd onze werkzaamheden plat lagen. Er is echter wel besloten dat er tot 35.000 euro wordt ingezameld. Alles daarboven gaat naar goede doelen. Dat wordt allemaal heel keurig geregeld door de Rabobank en het advocatenkantoor Damsté en partners, sponsors van de hockeyclub. Want daarover willen we achteraf beslist geen gedoe."

Goede doelen

Die goede doelen zijn ook al bekend. "Ideële organisaties waar Lotte zich voor inzette. Lotte kwam vooral op voor anderen die daar zelf niet toe in staat waren. Zoals de Linda Foundation, die opkomt voor kansarme kinderen. En ander goed doel is een organisatie die strijdt tegen loverboys. Lotte heeft het ooit tijdens een missverkiezing meegemaakt dat een van de missen in handen van zo'n jongen was gevallen. Sindsdien maakte ze zich daar sterk voor."

'Lotte was en blijft een Tukker'

Het derde goede doel wordt de dierenambulance. "De regionale dierenambulance? Ik denk van wel, want Lotte was en blijft een Tukker."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.