nieuws

Eigenaar pur-huis Vriezenveen: gang naar de rechter lijkt onvermijdelijk

De berg bouwpuin in Vriezenveen zorgde voor tientallen klachten bij de gemeente
De berg bouwpuin in Vriezenveen zorgde voor tientallen klachten bij de gemeente © RTV Oost, Oscar Siep
De affaire rond het pur-huis in Vriezenveen dreigt in een impasse te raken, waarbij alleen de gang naar de rechter nog uitkomst kan bieden. Dat blijkt nu de gemeente Twenterand gedane toezeggingen aan de gedupeerde familie opnieuw niet nakomt.  
Wat is er ook alweer aan de hand in Vriezenveen? In januari 2013 liet Rick Keijzer zijn woning isoleren met pur-schuim. Hij kreeg daarvoor een provinciale subsidie. De werkzaamheden werden uitgevoerd door een erkend isolatiespecialist. Na afloop werden alle gezinsleden ernstig ziek. Toen drie jaar later bleek dat dat te maken had met de gassen uit het isolatieschuim, heeft het jonge gezin het huis hals-over-kop verlaten. Sindsdien logeert het gezin in de boerderij van opa en oma. De aannemer die de isolatiewerkzaamheden deed, erkende direct fouten te hebben gemaakt. Maar er ontstond een conflict met de verzekeringsmaatschappij van de aannemer, die de schade niet wilde vergoeden. 

Stichting

Intussen blijkt dat alle gezinsleden hypersensitief zijn geworden voor de chemicaliën in het purschuim. Terugkeren naar de oude woning is daarom uitgesloten. Uiteindelijk begint de broer van het gedupeerde gezin, Leon Keijzer, een crowdfundingsactie. Doel daarvan is het gezin een nieuwe toekomst te geven. Al tijdens de succesvolle inzameling wordt de woning gesloopt. Maar nog steeds komen er chemische gassen vrij. 
Meerdere afvalverwerkingsbedrijven willen de bult stenen in Vriezenveen niet ophalen. Het bouwpuin wordt door hen aangemerkt als chemisch afval. 

Klachten

In de weken daarna krijgen de gemeente Twenterand en de GGD Twente enkele tientallen klachten van inwoners die ziek zouden zijn geworden van de giftige dampen uit de bult bouwpuin. Hoewel de GGD formeel laat weten dat het bouwpuin niet wordt aangemerkt als een gevaar voor de volksgezondheid, draagt de gezondheidsorganisatie de gemeente Twenterand wel op om het puin op korte termijn te laten afvoeren.

61.672 euro

Twenterand speelt de bal door en eist op vrijdagmiddag 20 juli 2018, dat de familie Keijzer het puin uiterlijk de volgende maandag heeft laten opruimen. Omdat geen enkele afvalwerker dat voor de familie wil doen, wordt het afval uiteindelijk in opdracht van de gemeente weggehaald.
Ruim elf weken lang hoort de familie niets. Pas na bijna drie maanden wordt de familie Keijzer door de gemeente gesommeerd om het totale bedrag voor het opruimen te betalen, 61.672 euro. "Maar dat is te kort door de bocht", zegt Leon Keijzer.

Bemiddeling

Burgemeester Van der Kolk wordt in augustus 2018 door het college van Twenterand aangewezen om te bemiddelen in de affaire rond het pur-huis. Daarna hebben meerdere gesprekken met de familie plaatsgevonden. 
Volgens de familie heeft de burgemeester in die gesprekken meerdere keren aangegeven dat zij vindt dat de familie niet voor het hele bedrag verantwoordelijk gesteld mag worden. 

Opnieuw stilte

Dan is het volgens de familie Keijzer opnieuw langere tijd stil rond het pur-huis. Totdat de familie onverwacht een officiële brief ontvangt van burgemeester Annelies van der Kolk. Daarin stelt de burgemeester dat de familie tot 1 april de tijd krijgt om het hele bedrag van ruim 61.000 euro over te maken aan de gemeente. De familie Keijzer begrijpt niet waar dit besluit vandaan komt.

'Niet rechtvaardig'

Tijdens de bemiddelingspogingen heeft de burgemeester -volgens de familie Keijzer- meermaals te kennen gegeven dat zij het niet rechtvaardig zou vinden als Keijzer het hele bedrag van ruim 61.000 euro zou moeten ophoesten. In die gesprekken heeft de familie aangegeven dat zij wel een deel van de kosten voor hun rekening willen nemen. Nu toch het hele bedrag op de familie wordt verhaald, voelt de familie Keijzer zich in de kou gezet.
Verhaal gaat verder onder de foto
Gemeente Twenterand laat bouwpuin afvoeren (juli 2018)
Gemeente Twenterand laat bouwpuin afvoeren (juli 2018) © RTV Oost, Oscar Siep

'Niet reageren'

De gemeente Twenterand bevestigt bij monde van woordvoerder Allard Vaatstra, dat de familie tot 1 april de tijd heeft om het totale schadebedrag aan de gemeente over te maken. "Maar de gemeente wil niet reageren op de inhoud van de gesprekken die gevoerd zijn tussen burgemeester Van der Kolk en de familie Keijzer", zo vertelt de woordvoerder van Twenterand.

'Gat in de tuin'

"Het gezin van mijn broer heeft een hypotheek voor een groot gat in de tuin", vertelt Leon Keijzer. "Dat het zover is gekomen, daar heeft mijn broer geen schuld aan. Dat heeft ook de burgemeester gezegd. Waarom zou mijn broer nu dan toch 61.672 euro moeten betalen? En waarvan ook? Hij heeft niks meer, behalve een hypotheek voor een huis dat er niet meer is." Leon Keijzer is uiterst verbolgen over de manier waarop de familie door de gemeente wordt behandeld.
Verhaal gaat verder onder de foto
Bouwpuin wordt behandeld als zwaar chemisch afval (juli 2018)
Bouwpuin wordt behandeld als zwaar chemisch afval (juli 2018) © RTV Oost, Oscar Siep

Gemeentelijke opdracht

Leon Keijzer: "Wij hebben als familie nooit toestemming gegeven om het spul weg te halen. Die opdracht komt van de gemeente. Het bouwpuin lag er inmiddels al 5 weken en de GGD vond het niet gevaarlijk."
De gemeente Twenterand wil niet zeggen waarom is besloten om de hele rekening bij de familie neer te leggen. Ook wil men niet inhoudelijk ingaan op de gesprekken die zijn gevoerd tussen de burgemeester en de familie Keijzer. Liever houdt de gemeente de hele affaire buiten de publiciteit.
Daarmee is de affaire in een impasse geraakt. De gemeente eist geld en de familie Keijzer wil niet betalen. Het lijkt erop dat daarmee de rechter degene wordt die een einde maakt aan deze langlopende zaak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.